Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. kedd, Tivadar

Zöld a lelke mindennek

Újbuda   |   2019, április 15 - 13:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tematikus gyerekprogramot tartottak a környezettudatossághoz kapcsolódóan a B32 Galéria és Kultúrtérben április 14-én.

A Nagyon Zöld Nap szervezői különböző művészeti ágak felől közelítettek a fenntarthatóság és a tudatos fogyasztás kérdéseihez. A gyerekeket mese, színház, zene, alkotófoglalkozás és kiállítás várta.

Az eseményt a Csirimojó Kiadó egyedi hangulatú mesekönyvének főhőse, Gréta, a tenger legszebb hangú énekese indította. A róla szóló mesét Simkó Katalin olvasta fel. A tengermélyi történetben Gréta, a népszerű énekes egyik napról a másikra elveszíti a hangját. A doktor néninél szembesül azzal, hogy sok társa szenved valamitől - lenyelt műanyagzacskótól, kicsorbult cápafogaktól stb. - miközben minden betegség a tengerbe kerülő műanyagszemétre vezethető vissza. A mese a közösség megtartó és sorsformáló erejére irányítja a figyelmet, a tenger lakói összefognak és közösen tisztítják meg otthonukat, visszahordva a szemetet a szárazföldre a valódi felelősökhöz, az emberekhez.

A Trezor Galériában egy pop-up kiállításon az Egérke enciklopédiája című könyv főhősének felfedezéseibe is beleshettek a résztvevők. Az alkotófoglalkozáson a mese tengeri világát a Cellux Play alkotó közösség tagjai segítették műanyaghulladék felhasználásával. A foglalkozás végén az InSite Drama és a Kerekasztal Társulás Színházi Nevelési Központ komplex színházi nevelési előadásának hősei lepték meg a gyerekeket. A cselekményformáló részvételre építő darab olyan összetett témákat épít be a közös játékba, mint az újrahasznosítás és a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás, miközben a generációk együttélésének kérdése is előkerül. A Nagyon Zöld Napot a tudatos fogyasztás gyerekhimnuszát is megéneklő, a Rózsi néni, sok a szatyor! című dalt jegyző Hahó Együttes zárta.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda ismét gyászol  

Elhunyt Kissné Otta Katalin a Farkasréti Általános Iskola tanára. 1981 óta szíve mélyéből tanított magyar, dráma és rajztanárként valamint munkaközösség vezetőként az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.