Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 30. kedd, András, Andor

Zöldebb lett az új év

Újbuda   |   2021, január 12 - 13:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár 2020 nem úgy alakult, ahogyan terveztük, az élet még a járvány alatt sem állt meg. A háttérben számos olyan beruházás kezdődött el vagy fejeződött be, amely a zöld koncepció erősítésére irányult.

Több kerületi intézményben volt épületenergetikai korszerűsítés, udvarok, parkok, játszóterek újultak meg és váltak zöldebbé. A környezetvédelmi szemléletformálásra kiírt projektek közül is sok valósulhatott meg a pandémiás időszak alatt.

Lezárultak a Bóbita Bölcsőde férőhelybővítési munkálatai. Az intézmény két új csoportszobával bővült, ami összesen 28 kisgyermek befogadását teszi lehetővé. A felújítás a Pénzügyminisztérium által kiírt Hazai bölcsődefejlesztési program részeként zajlott le, a finanszírozásához szükséges összeg 224 millió forint állami támogatásból és közel 144 millió forint önkormányzati forrásból állt össze. A korszerűsítés az épületbővítésen túl akadálymentesítést, azbesztmentesítést, a homlokzat kiegészítő hőszigetelést, külső árnyékolást, játszóudvar kialakítását és megújuló energiaforrás használatát is jelentette. Az új épületrész lapos tetős részére 20 kilowattos napelemrendszert telepítettek.

A Kelenvölgyi Általános Iskola rossz állapotú, elavult homlokzati nyílászáróit az önkormányzat, pénzügyi lehetőségeihez mérten, az elmúlt években folyamatában cserélte. A fenntartó Dél-budai Tankerület forráshiánya miatt ez a folyamat megszakadt, de a rossz műszaki állapotú, balesetveszélyes régebbi folyosói ablakok cseréjét 2020-ban elvégeztette a tulajdonos Újbuda Önkormányzata.

A harmadik ütemén is túl van a Nyitnikék Óvoda játszóudvarának felújítása. A tervek szerint 2021 első felében a Kanizsai utcai intézmény udvara teljesen elkészül, többfunkciós játszóeszközökkel, ütéscsillapító gumiburkolattal, térkő burkolatú kismotorpályával és egy kis sportpályával együtt. A teljes beruházás költsége 64 millió forint, amihez az önkormányzat adta a forrást.

Az USZOSZ Fejér Lipót utcai Nappali Ellátó Központjának udvarfelújítása is megtörtént. A kivitelezés két ütemben ment végbe, először a játszóudvar készült el, tavaly pedig befejeződött a zöldfelületek rendezése, a növények telepítése, a kiemelt növényágyások kiépítése, egy mezítlábas ösvény és egy kis sportpálya létesítése is.

A Petzvál park szintén megújult. A nagyon régi játszótér és aszfaltos sportpálya maradványainak felszámolásával pihenőparkot alakított ki az önkormányzat kis játszóhellyel, pingpongasztallal, fitneszeszközökkel. A régi burkolatok elbontásával jelentősen, 505 négyzetméterrel nőtt a park zöld felülete. A középső részen nagy gyepes terület található, míg a kerítések mentén színes és virágzó cserjesávot alakítottak ki. A rehabilitáció során 22 sérült, beteg, illetve balesetveszélyes fát kellett eltávolítani, az egyedek pótlása pedig folyamatosan zajlik.

Megkezdődött a Fejér Lipót utca 61–65. és a Tétényi út 32–36. alatti lakóépületek közti nagy zöld terület rehabilitációja sétaút és pihenőhelyek építésével, illetve sportpálya felújításával. A két út közötti terület zöldítésének utolsó üteme várhatóan idén tavasszal zárul le.

A gazdagréti lakótelep központi részén lévő Dzsungel játszótér főbb elemeinek elhasználódása miatt szükségessé vált annak rekonstrukciója. A tervek alapján ez teljesen megtörténik idén tavasszal. Eszerint új, többfunkciós játszóeszközök beépítésével, ütéscsillapító gumiburkolattal, illetve a meglévő elemek megújításával, valamint a zöldfelületek rendezésével korszerűbbé és biztonságosabbá válik a játszótér. A beruházás mértéke előzetes becslések alapján 110 millió forint körüli összeget tesz majd ki.

Folytatódott a madárhegyi utak aszfaltozása, az 5,2 kilométernyi út mellett ugyanilyen hosszú csapadékcsatorna is kiépült. A kerület 2020-ban több mint száz fával és rengeteg cserjével bővült, társasház-felújítási pályázatra pedig összesen 105 millió forintot különített el Újbuda.

Tavaly csak az önkormányzat 1600 köbméter hulladékot szállított el a kerület különböző pontjairól, ennek negyede zöldhulladék volt, a többi vegyes. A tavaszi és az őszi nagytakarítási akció során is közel 80 fő dolgozott azért, hogy megtisztuljanak Újbuda közterületei. Ez idő alatt 500 köbméter illegális szemetet is felszámolt a kerület. A takarítások során 20 ezer zöldhulladékgyűjtő zsák fogyott el, és valamivel több mint ötszázan igényeltek komposztálókeretet.

Tavaly év végén kezdődött meg további száz új szemetes kihelyezése is. Az új hulladékgyűjtők és kutyaürülék-gyűjtők elsősorban a meglévő köztéri szemetesek helyére kerülnek a kerület olyan pontjain, amelyek elhelyezkedésükből és használatukból adódóan frekventált területek. Az új hulladékgyűjtő edények mérete nagyobb (100 liter), mint a meglévőké, mindegyiken van fedél és csikkgyűjtő. A zárható és kisebb nyílású fedéllel rendelkező köztéri szemetesek kialakításának célja az, hogy háztartási hulladékot ne lehessen ezekben elhelyezni, illetve hogy a madarak ne tudják a szemetet kiszedni és széthordani. Az új kutyaürülék-gyűjtők szintén nagyobb méretűek, zárt fedéllel rendelkeznek, kialakításuknak köszönhetően pedig kutyapiszokzacskó tárolására is alkalmasak.

A kerékpárosok számára jelentős forgalmi változást hozott 2020, amelynek további vizsgálata a következő időszakban is folytatódik. A kerékpárforgalmi létesítmények felülvizsgálata is zajlik, amellett, hogy a jövőben száz „P” típusú biciklitámasszal és tíz streetbútor kerékpáros szervizpont kihelyezésével segíti a bringás közlekedést a kerület.

Tavaly valamivel több mint négyezer helyi lakos, köztük idősek és gyerekek vettek részt a környezetvédelmi osztály által szervezett környezeti nevelési programokon, 26 óvodai feladatellátási helyen pedig áttértek a környezetkímélő tisztítószerek használatára.

Az elmúlt évben is nagy népszerűségnek örvendett a Zöld Sziget pályázat, amellyel a kerületi házak kertjei szépülhettek meg. Bár akadt olyan pályázó, aki a vírushelyzet miatt nem tudta végigvinni tervét, a befejezett zöld beruházások összege így is elérte a tízmillió forintot. A már meglévő mellett új pályázatot is hirdetett a kerület civilek és magánszemélyek számára, újbudai környezetvédelmi, természetvédelmi tevékenységekre. A nyerteseknek 3,4 millió forintot biztosítottak.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zajmérés tehet pontot a reptér ügy végére

A Budaörsi repülőtéren közel 100 éve szállnak fel és le a repülőgépek, de a működése csak az elmúlt években kezdte zavarni a környékbelieket. Egy magáncég ugyanis sportrepülőgép oktatást indított, aminek eredményeként a közeli lakóparkokban minden hétvégén úgy érzik, akaratukon kívül egy repülőnap kellős közepébe csöppentek. A megnövekedett zajterhelés miatti panaszokkal a zsebében Molnár Gyula országgyűlési képviselő egészen Palkovics miniszterig ment, hogy orvosolja a problémát.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.