Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 20. csütörtök, Fábián, Sebestyén

Zöldövezeti pályázatot hirdet a MOL

Újbuda   |   2014, október 22 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is meghirdette környezetvédelmi programját a magyar olajtársaság, a MOL. Célja a környezet megóvása, hogy segítségével több, szebb és gazdagabb legyen a települések zöldfelülete, ezen kívül összefogja a közösségeket és erősítse a környezettudatosságot. A pályázat határideje október 31.

A MOL Zöldövezet Programot 2006 óta minden évben meghirdetik azért, hogy a települések szebbek, zöldebbek, élhetőbbek legyenek. A pályázati rendszerrel a helyi összefogással megvalósul kezdeményezéseket támogatják, előnyben részesítik a környezetbarát megoldásokat. A felhívásra magyarországi civil szervezetek és társasházak jelentkezhetnek, a helyi közösség bevonásával. A szervezetek között szétosztandó támogatás összege 15 millió forint. Egy-egy pályázó átlagosan pár százezer forintnyi támogatásban részesülhet, emellett pedig a teljes programköltség 20 százalékát át kell saját forrásként biztosítania. A szervezeteknek a támogatásból minimálisan 1500 négyzetméter zöldfelületet kell megújítaniuk vagy kialakítaniuk közösségi park esetén, a megpályázott összeg 60 százalékát őshonos növények vásárlására kell költeni, és alapvető feltétel, hogy a terület mindenki számára folyamatosan látogatható legyen. Budapesti és vidéki társasházak közösségei is pályázhatnak a programban, itt nincs megkötés az udvar méreteire vonatkozóan, a megpályázott összeg 40 százalékát viszont csak növényekre lehet költeni. Közösségi kertek létrehozására is lehet pályázni, itt főként anyagköltségre, termőföldcserére.
Zöldövezeti pályázatot hirdet a MOL
Fontos szempont, hogy a program kizárólag őshonos növények telepítését támogatja, valamit elvárás az is, hogy a kivitelezésre környezetbarát módon és közösségi akció keretében kerüljön sor, azaz a helyi civil szervezet a település lakosságát, az önkormányzatot, helyi vállalkozókat és intézményeket bevonva valósítsa meg a tervet. A cél az, hogy az egész közösség részt vegyen a zöldövezet kialakításában, így például a program szorgalmazza azt is, hogy a szépítésben iskolák diákjai is tevékenykedjenek.

A program keretében a növények telepítése mellett lehetőség van a közterület takarítására, szeméttárolók illetve szelektív hulladékgyűjtők létesítésére, felújítására, valamint biciklitárolók, padok, asztalok, szobrok kihelyezésére vagy környezetbarát felújítására is. A zöldövezet kialakítása szórakoztató időtöltés, kellemes kikapcsolódás is, ezért a program a közösséget is összekovácsolja.

Az idei évtől az alábbi kategóriában lehet pályázni:
- települések zöld területeinek parkosítása
- társasházi belső udvarok megújítása
- közösségi kertek létesítése Budapesten

A pályázat beadásának határideje 2014. október 31.

A MOL Zöldövezet pályázat két körös. Első körben a pályázók csak egy ötletet nyújtanak be, amelyben bemutatják a kiszemelt területet, valamint azt, hogy a helyi közösséget hogyan fogják bevonni a tér zöldítésnek, átalakításának tervezésébe. Ezt követően a nyertes pályázók a helyi közösséget, valamint szakértőket bevonva dolgozhatják ki a végleges parkosítási terveket, és ezt nyújthatják be a második forduló során. A második forduló nyertesei kapnak támogatást ahhoz, hogy megkezdhessék a program megvalósítását, a választott terület megújítását. Az első fordulóban nyertes pályázók egy 1 napos képzésen vehetnek részt, amelyen rövid áttekintést kapnak a közösségi tervezés módszeréről.
részletek: http://www.molzoldovezet.hu

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.