Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 17. hétfő, Paszkál

Anti-hulladék programok a BMK-ban

Újbuda   |   2010, november 25 - 12:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Azt mindenki pontosan tudja, hogy mekkora a lábmérete, ökológiai lábnyomáról azonban többségünknek fogalma sincs. Az ökológiai lábnyom azt a képzeletbeli földterületet jelenti, amely alkalmas arra, hogy az adott embert az adott életvitelével és keletkező hulladékával együtt eltartsa. A Humusz Szövetség "Gondolkodj többet, vásárolj kevesebbet!" szlogennel fémjelzett Nulla Hulladék Heti kampányához a Budapesti Művelődési Központ is csatlakozott.

Míg lábunk méretét illetőleg bele kell nyugodnunk a megváltoztathatatlanba, az ökológiai lábnyom csökkenthető a háztartásokban is. Ehhez első lépésként nem is kell többet tenni, mint többet gondolkodni, és kevesebbet vásárolni. Erre biztat a Nulla Hulladék Hét kampánya, melynek keretében a BMK-ban is hasznos és érdekfeszítő programokat tartanak.

Az érdeklődőket november 22-én és 26-án az újrahasznosításra koncentráló kézműves programokkal várják, de a kampányhoz kapcsolódóan lehet megtekinteni december 2-ig a Cellux csoport öko-dizájn tárgyait, vagy a Humusz Szövetség Fölösleges Áruk Fóruma című minitárlatát. A környezetvédő szövetség november 28-ig tartó kiállításán a frappáns gagyi gyűjtemény fölött merenghetünk el azon, mi magunk is mennyi ostoba, már eleve kukába való dologra mondunk igent az üzletekben. A szervezők szerint azonban rossz szokásainkból szerencsére van kiút, gondolkodási sémáinkon lehet és kell is változtatni.

A Humusz Szövetség minden évben megszervezi a Nulla Hulladék Hetet az európai hulladékmegelőzési hét és a nemzetközi "Ne vásárolj semmit nap!" alkalmából. A kampány a hulladékmegelőzés és a környezettudatosabb, átgondoltabb fogyasztás lehetőségeit és annak élő, jól működő gyakorlatait népszerűsíti.

A Budapesti Művelődési Központban rendezett hét öt olyan tematikus napot fog össze, amelyek mindegyike egy-egy konkrét üzeneten keresztül fókuszál a tudatosabb és környezetkímélőbb életvezetés lehetséges megoldásaira.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.