Különösen a kirándulók és gombagyűjtők számára kiemelten fontos, hogy - saját és családjuk egészsége érdekében - kizárólag gombaszakellenőr által megvizsgált gombát fogyasszanak el – olvashatjuk a NÉBIH közleményében.
Több ehető gomba elkészítésekor 20 percig tartó hőkezelés szükséges, mivel ennél rövidebb idő esetén emésztőszervi tünetek jelentkezhetnek. Ilyenek például a gyűrűs tuskógomba, a nagy őzlábgomba, a pereszkék, a gévagomba, és a kucsmagombák. Erre a vizsgálatkor a szakellenőrnek kötelessége felhívni a figyelmet.
Néhány hasznos tanács:
Házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát ne fogadjon el!
6 év alatti gyermeknek gombás ételt ne tálaljon fel!
Az elkészült gombás ételt a lehető legrövidebb időn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja.
Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.
A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenőrök, a gombaszakellenőrt alkalmazó piacok listája - köztük a Fehérvári úti Vásárcsarnokkal, továbbá elérhetik a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotóit.
Újbuda