Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. csütörtök, Ipoly

A BKV 50 éve velünk van

Újbuda   |   2018, február 20 - 14:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

A BKV immár fél évszázada kihagyhatatlan része a főváros életének, szolgáltatásait naponta több mint egymillió ember veszi igénybe.

A közlekedési társaság fél évszázados fennállása alkalmából tartott budapesti rendezvényen Tarlós István főpolgármester elmondta, Budapest tömegközlekedése ma már összetett, gigantikus rendszerként jeleníthető meg. Körülbelül tízezer ember dolgozik azon, hogy a Budapesten közlekedők eljuthassanak célállomásukra. A 320 kilométernyi fővárosi villamoshálózaton több száz szerelvény közlekedik. A több mint ezer járműből álló autóbuszpark és a mintegy másfélszáz kocsit számláló trolibuszflotta napi menetteljesítménye mintegy 160 ezer kilométer. - A járművek egyszerre több mint százezer utast tudnak biztonságosan szállítani.
A járműpark megújítása folyamatos, az ötven éve még modernnek számító UV Ganz villamosok helyett ma már Combinok, CAF-ok, a régi Ikarusok helyett modern Volvók, és Mercedesek, Van Hool buszok járnak a fővárosi utakon. 2010 és 2017 között 1010 buszt cseréltek le, 2019 végéig ez a szám 1200-1300-ra nő. Ugyanezen időszak alatt 51 trolibuszt cseréltek le, 2019 végéig újabb 62 új trolibusz érkezik. Hét év alatt 84 villamost cseréltek le, és a következő másfél-két évben további 26 új villamos érkezik, amivel a BKV villamosparkjának egyharmada újul meg. A régi szovjet metrókocsi is az almáriumba került, helyét modernizált társai, és XXI. századi Alstom szerelvények vették át. A metrókról szólva a főpolgármester elmondta, 170 járművet cseréltek le, a kisföldalatti 23 járművének kivételével gyakorlatilag a teljesmetrópark megújul 2019-ig.

A BKV jogelődje a Budapest Székesfőváros Közlekedési Részvénytársaság (Beszkárt) volt, amelyet 1949-ben feldaraboltak, a BKV-t ezeknek a szétforgácsolódott ágazatoknak – a Fővárosi Villamosvasútnak, a Fővárosi Autóbuszüzemnek, a Budapesti Helyi Érdekű Vasútnak és a Fővárosi Hajózási Vállalatnak a – reintegrációjával hozták létre 1968. január 1-jén. Feladata több, mint 2 millió ember közösségi közlekedésének biztosítása lett.

Fél évszázad alatt a főváros közlekedése számos változáson, fejlődésen ment keresztül, a forgalomszervezést a metróhálózat kiépülése befolyásolta legjelentősebben. A nagyváros terjeszkedésével is újabb viszonylatok létesültek, meglévőket hosszabbítottak meg, addig nem létező közlekedési csomópontok alakultak ki. A város közlekedésének fejlesztése egy pillanatra sem állt meg: átadták a 4-es metrót, felújították a nagykörúti villamosvonalat, és zajlik a M3-as vonal járműrekonstrukcióval egybekötött felújítása is - derül ki a BKV honlapjáról.

Tarlós István szerint a meglévő közlekedési hálózatok színvonalas működtetésén túl turisztikailag is vonzó megoldások fejlesztésére is szükség van. Ezek közül az egyik, a Duna mint új közlekedési korridor még tartogat új lehetőségeket a közösségi közlekedésben és az idegenforgalomban.

MTI/Újbuda

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tanszercsomagot kapnak az újbudai alsósok  

Idén szeptemberben is iskolakezdési csomagot kapnak az alsó tagozatos gyermekek Újbudán. A kerület így igyekszik átvállalni a családok iskolakezdéssel járó anyagi terheit, segítve a szülőket, hogy az új tanévet zökkenőmentesen kezdhessék meg gyermekeikkel.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.