Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 24. péntek, Gellért, Mercédesz

A Csontváry Udvarházban lépnek fel a Zeneakadémia növendékei

Újbuda   |   2015, április 28 - 12:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tehetséges ifjú zenészek és énekesek mutatkozhatnak be Csontváry Művészeti Udvarházban az Újbudai Kulturális Intézet és a Zeneakadémia között létrejött együttműködési megállapodás alapján.

Az ősztől a Csontváry Művészeti Udvarházban induló, Rivaldafény című koncertsorozaton fellépési lehetőséget kapnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene, vonós, zeneszerzés, billentyűs és akkordikus hangszerek, egyházzene, ének, fúvós, dzsessz tanszék valamint a kamarazene műhely hallgatói.
Preisinger Éva, az Újbudai Kulturális Intézet igazgatója elmondta: az együttműködés ötlete Perényi Eszter hegedűművésztől, a Zeneakadémia tanárától származik, aki Perényi Miklóssal és Jandó Jenővel együtt lépett fel az Udvarházat tavaly szeptemberi nyitó hangversenyen. - Örömmel fogadtuk az ötletet, hogy a zeneakadémisták egy-egy verseny előtt bejátszhassák magukat és egyúttal bemutatkozási lehetőséget is kapjanak a nagyközönség előtt - mondta Preisinger Éva.
Az első, "mintakoncert" május 16-án lesz, majd szeptembertől havi rendszerességgel tartanak kamarazenei hangversenyeket a 2015/16-os évadban. Az egyes koncertek fellépőit és műsorát az Újbudai Kulturális Intézet honlapján (ujbudakulti.hu) teszik majd közzé.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.