Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 30. szerda, Jeromos

A digitális sikerek Újbudán

Újbuda   |   2019, június 3 - 12:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

A digitális témahéthez kapcsolódva rendezték meg a T-MA: Újbuda és a Digitális Hőskor többfordulós csapatverseny döntőjét az Újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium aulájában. A versenyen öt újbudai gyerekcsapat mérte össze digitális ismereteit és helytörténeti tudását.

A T-MA egy többfordulós megmérettetés, amely levelező csapatversenyekből és egy döntőből áll. Ez utóbbinak adott helyet az Újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium június 1-én. A versenyt egy éve, Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő ötlete alapján, a Képességforrás Egyesület indította útjára 12-16 éves újbudai gyerekeknek; szervezésében az Összefogás Újbudáért Egyesület nyújtott segítséget. - A verseny specialitása, hogy kétharmad részben kompetencia alapú szövegértésből, egyharmad részben kreatív feladatokból áll – mondta Nagyné Antal Anikó. A versenyszámok részeként megépítették a Digitális világ szobrát elektronikai alkatrészekből, szó volt Újbuda és számítógép viszonyáról, ASCI kódokkal adtak választ a számítástechnikához kötődő hungarikumokhoz kapcsolódó kérdésekre, ismerni kellett Neumann János munkásságát és a KÜRT féle adatmentés is, továbbá a biztonságos internethasználathoz kapcsolódó jelenteket is rögtönöztek.

A több fordulós megmérettetésen három fős gyerekcsapatok indulhattak baráti, családi, iskolai szerveződésben. Március 31-ig 41 csapat jelentkezett a versenyre, közülük 6 jutott a döntőbe, a végső megmérettetésen 5 csapat vett részt.

  1. helyezett: Bölcsek Követei (Illyés Gyula Gimnázium és Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola)
  2. helyezett: 01001011 (Kelenvölgyi Általános Iskola)
  3. helyezett: Satya(Szent Imre Gimnázium)
  4. helyezett: Eleven Trió(Keveháza utcai Általános Iskola - Bethlen tagintézmény) - a legfiatalabb csapat
  5. helyezett: Tudodkivagyok(Szent Imre Gimnázium)

A gyerekeknek a Képességforrás Egyesületen keresztül tizenkét cég ajánlott fel jutalmakat, az ajándékcsomagok logikai játékokból, könyvekből, elektronikai eszközökből és program belépőkből álltak.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.