Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

A digitális sikerek Újbudán

Újbuda   |   2019, június 3 - 12:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

A digitális témahéthez kapcsolódva rendezték meg a T-MA: Újbuda és a Digitális Hőskor többfordulós csapatverseny döntőjét az Újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium aulájában. A versenyen öt újbudai gyerekcsapat mérte össze digitális ismereteit és helytörténeti tudását.

A T-MA egy többfordulós megmérettetés, amely levelező csapatversenyekből és egy döntőből áll. Ez utóbbinak adott helyet az Újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium június 1-én. A versenyt egy éve, Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő ötlete alapján, a Képességforrás Egyesület indította útjára 12-16 éves újbudai gyerekeknek; szervezésében az Összefogás Újbudáért Egyesület nyújtott segítséget. - A verseny specialitása, hogy kétharmad részben kompetencia alapú szövegértésből, egyharmad részben kreatív feladatokból áll – mondta Nagyné Antal Anikó. A versenyszámok részeként megépítették a Digitális világ szobrát elektronikai alkatrészekből, szó volt Újbuda és számítógép viszonyáról, ASCI kódokkal adtak választ a számítástechnikához kötődő hungarikumokhoz kapcsolódó kérdésekre, ismerni kellett Neumann János munkásságát és a KÜRT féle adatmentés is, továbbá a biztonságos internethasználathoz kapcsolódó jelenteket is rögtönöztek.

A több fordulós megmérettetésen három fős gyerekcsapatok indulhattak baráti, családi, iskolai szerveződésben. Március 31-ig 41 csapat jelentkezett a versenyre, közülük 6 jutott a döntőbe, a végső megmérettetésen 5 csapat vett részt.

  1. helyezett: Bölcsek Követei (Illyés Gyula Gimnázium és Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola)
  2. helyezett: 01001011 (Kelenvölgyi Általános Iskola)
  3. helyezett: Satya(Szent Imre Gimnázium)
  4. helyezett: Eleven Trió(Keveháza utcai Általános Iskola - Bethlen tagintézmény) - a legfiatalabb csapat
  5. helyezett: Tudodkivagyok(Szent Imre Gimnázium)

A gyerekeknek a Képességforrás Egyesületen keresztül tizenkét cég ajánlott fel jutalmakat, az ajándékcsomagok logikai játékokból, könyvekből, elektronikai eszközökből és program belépőkből álltak.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.