Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 3. péntek, Kornél, Soma

A diktatúra áldozataira emlékeztek

Újbuda   |   2014, szeptember 15 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az 1945 és '56 közötti diktatúra alatt elítéltekre és kivégzettekre, valamint az elnyomó rendszer minden áldozatára emlékezett a Politikai Elítéltek Közössége a Memento emlékműnél. Boross Péter volt miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy az egykor eltorzított történelemszemlélettel ma is meg kell küzdeni.

A vészterhes időket Boross Péter volt miniszterelnök beszéde elevenítette fel. Az MDF egykori alelnöke arra emlékeztetett, hogy a kommunista, szocialista diktatúrák alatt közel 100 millió embert gyilkoltak le a világon, sokakat állandó rettegésben tartottak, bebörtönöztek, munkatáborokban kínoztak. Boross Péter szerint mindig fel kell hívni a figyelmet arra, hogy napjainkban is éreztetik hatásukat az egykori történelemhamisítások.

– Azt a hazugságot, hogy 1945-47 között demokrácia volt Magyarországon, mindig cáfolni kell. Nem tudjuk, hogy a nyilvántartásokban eltűntként szereplők közül kik pusztultak el az orosz gulagon és nem tudjuk, mi miatt haltak meg annyian a börtönökben Zsedényi Bélától Hóman Bálintig. Nem szól róluk az utókor, mivel évtizedeken keresztül épült arra az eltorzított történelemszemlélet, hogy megalázzon egy nemzetet – mondta Boross Péter.

A megemlékezésen a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ), a Politikai Elítéltek Közössége (PEK), más 56-os szervezetek valamint az áldozatok leszármazottai vettek részt.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Átadták a Pro Urbe Újbuda és Pro Communitate Újbuda díjakat

Rangos kitüntetéssel ismerte el az önkormányzat a kerület fejlődéséért, az újbudaiak életkörülményeinek javításáért, szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett több évtizedes munkát. Az elismeréseket a B32 Galéria és Kultúrtérben adták át július 2-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.