Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 22. szerda, Móric

A gödöllői egyetem kapta a Villányi úti kampuszt

Újbuda   |   2015, szeptember 1 - 16:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

A gödöllői Szent István Egyetemhez kerül a Budapesti Corvinus Egyetem három budai kara. Az átalakítás tervezett időpontja 2016. január elseje, azaz ekkortól csatlakozna az élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kar a SZIE-hez. A három karon 4500 hallgató folytat tanulmányokat.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár sajtótájékoztatón azzal indikolta az átalakítást, hogy a Corvinuson a budai és a pesti karok eddig egymástól függetlenül, egymás mellett működtek, azaz nem volt köztük szinergia. Kifejtette: a három pesti kar az elmúlt időszakban jelentős átalakításon ment át, meghatározták az egyébként is kiváló képzések új irányait, megállapodásokat kötöttek, s ezek hozzájárulhatnak a fejlődéshez. További cél, hogy 2016 szeptemberétől Székesfehérváron kihelyezett közgazdasági képzések folyhassanak a BCE keretén belül.
Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a változtatások jelentős indulatokat generáltak. Ugyanakkor nincs szó a budai kampuszon az arborétum értékesítéséről, és év végéig tervet dolgoznak ki a kampusz rendbe tételére, arra milyen funkciókat töltsön be a jövőben, erre 50 millió forint áll rendelkezésre.
Megjegyezte: Magyarország továbbra is Budapest-centrikus ország, a hallgatók szeretnek itt tanulni, így a kampusz áttelepítésére nincs szándék. Az az alapvető szándék, hogy rendbe tegyék - hangsúlyozta.
Szerinte az átalakításokkal sem itt, sem más esetben hallgatói érdek nem sérül, a budai karok hallgatóinak nem kell majd Gödöllőre utazniuk. Az egyeztetésekben a hallgatói képviselők is részt vettek - jelezte, hozzátéve: az oktatóknak szintén nincs okuk aggodalomra. Utalt a Corvinus hallgatói önkormányzatának augusztus végi állásfoglalására, miszerint elkötelezettek az egyetem hatkarúsága mellett, amennyiben azonban a fenntartó úgy dönt, meghatározott feltételek - fejlesztési terv, az oktatói állomány megőrzése - elfogadhatónak tartják a SZIE-Corvinus budai karainak integrációját.
Szintén 2016. januárjától kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem átalakulása: a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi kar, és a győri Apáczai Csere János kar kiválik, s a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik. A Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai képzést folytató zalaegerszegi képzési helye 2016. január 1-től a Pannon Egyetem részeként működik majd. A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni székhelyén egy erős, faipari és erdőmérnöki képzési profilra építő ágazati egyetem jöhet létre 2017. július 1-től a szombathelyi karok önállóvá válásával egyidejűleg. A korábbi terveknek megfelelően átalakítják a Szent István Egyetemet, jövő július 1-től kiválik az állatorvostudományi kar, és önálló, ágazati felsőoktatási intézmény jön létre.
Jelezte: a jászberényi alkalmazott bölcsészeti és pedagógiai kar az egri Eszterházy Károly Főiskolához csatlakozhat. Szintén jövő júliustól egyesülne a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola. Mindkettő várhatóan alkalmazott tudományok egyetemeként működik majd a jövőben. Közölte: az államtitkárság véleményét ismertette, a változásokról a vonatkozó leveleket az érintett felsőoktatási intézmények kedden délután megkapják. Ezt követően a szenátusok megfogalmazhatják véleményüket a tervezett változtatásokról.Az államtitkár hozzátette: a fenntartó miniszter a véleményeket figyelembe veszi, de az nem köti, legkésőbb jövő hét végén a döntést a tárca vezetője várhatóan meghozza majd.
Palkovics arra számít, hogy a Corvinus szenátusa ellenvéleményt fogalmazhat meg, a többi esetben szerinte erre nem kell számítani. Az intézményi átalakítások három lépcsőben történnek majd, jövő januárban, júliusban, illetve 2017. júliusában valósulhatnak meg. A karok átadásánál alapvetően január a határidő, az intézménylétesítéseknél júliusi időpontot határoztak meg.
Összesítése szerint az átalakítások nyolc intézményt érintenek, és a jelenlegi állapothoz képest 9 képzési hely kerül más intézményhez. Minden meghirdetett képzésen a tanulmányok befejezése az eredeti feltételekkel biztosított, az érintett hallgatók változatlan feltételek mellett, de egy másik intézményben - a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével - szerezhetik meg diplomájukat.
Közölte: nem a megtakarítás a fő cél, hanem az, hogy jobban, hatékonyabban működjön a felsőoktatás. Kérdésre válaszolva kitért arra is: hasonló léptékű további változtatásokat már nem terveznek, kivéve ha az intézmények kezdeményeznek ilyet.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.