Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. szerda, Tekla

A három kismalac és az ovisok

Újbuda   |   2018, december 19 - 11:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

A B32 Galéria és Kultúrtér évek óta kínál bábszínházi bérleteket a kerület óvodáinak, most a program Újbuda Önkormányzatának támogatásával magasabb szintre lépett. A darabok az eddigieknél is változatosabbak, és a korábbinál több intézmény óvodásai juthatnak bérlethez – derül ki a Pont magazin december–januári számából.

A B32 színpadát januártól délelőttönként kismalacok, farkasok, banyák, manók lakják be, hogy 37 alkalommal több mint 900 óvodással osszák meg történeteiket. A bábműsorok népszerűsége nem véletlen: a kicsik figyelmét egyszerre kötik le a kalandok, a sziporkázó párbeszédek, a díszletek, a bábok és a zene. A sokféle inger hatására a gyerekek jobban átélhetik a cselekményt. Könnyebb belátni, hogy jó dolog segíteni, ha a kismalacok történetén keresztül látjuk, hogy a szolidaritás és az együttműködés beválik a farkasok ellen.
A B32 bérletes előadásai között találkozhatunk klasszikus vásári bábjátékkal, a népmesei elemek újragondolásával, a tánc és az új cirkusz eszközeit használó produkcióval. Lesz klasszikus mesét adaptáló és kortárs történetet feldolgozó darab is.
A Szamárfül Projekt az ünnepi hangulatból hoz vissza – két műsorral is. Az első Holle anyó történetét eleveníti fel, a második pedig Scheer Katalin Elfelejtett lények boltja című művét alkalmazza bábszínpadra.
A három kismalac és a farkasok előadásának alkotói, a Hepp Trupp társulat családi bábszínházat visznek a szó minden értelmében: a társulat családtagokból áll, előadásaik minden generációnak szólnak.
A Simorág TánCirkusz a fizikai színház, a tánc és a cirkusz formanyelvét elegyítő darabjai évek óta sikeresek. Új produkciójukat, a Manómesét Vázsolyi János kíséri szaxofonon.
Fabók Mancsi Bábszínháza a vásári bábjáték tradícióit újítja meg. Fabók Mariann szabadon nyúl a motívumkincshez, párt talál Vitéz Lászlónak, új nyelvet konstruál karaktereinek, miközben megőrzi a népmesék igazságát.
A Láthatáron Csoport Banyamosoda című előadásának alapjául szolgáló történet is a népmesék erkölcsi rendjét tükrözi. A cselekmény egy pontján a szereplőknek a gyerekek segítségére is szükségük van, hogy működésbe lépjen a boszorkány sötét lelkét megtisztító szerkezet.
Az Óperenciás-bérletet választók Majoros Ági tolmácsolásában találkozhatnak a kitartás klasszikusával, a Hamupipőkével.
(Pont magazin)
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Látótér Steinkohl Erikával

Azt szokták mondani, hogy egy kiadós nevetés szépít is, gyógyít is, és átsegít a hullámvölgyeken. A Látótér vendége Steinkohl Erika színésznő, az AradiVarga Show állandó vendége, mint ahogyan az a műsorból is kiderül, elég sokat tud a nevetésről. Ha teheti derűvel és humorral fogadja az életben még a problémákat is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy felszínesen áll a világhoz. Magával és környezetével szemben is kritikus és magasra teszi a mércét...

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.