Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

A három kismalac és az ovisok

Újbuda   |   2018, december 19 - 11:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

A B32 Galéria és Kultúrtér évek óta kínál bábszínházi bérleteket a kerület óvodáinak, most a program Újbuda Önkormányzatának támogatásával magasabb szintre lépett. A darabok az eddigieknél is változatosabbak, és a korábbinál több intézmény óvodásai juthatnak bérlethez – derül ki a Pont magazin december–januári számából.

A B32 színpadát januártól délelőttönként kismalacok, farkasok, banyák, manók lakják be, hogy 37 alkalommal több mint 900 óvodással osszák meg történeteiket. A bábműsorok népszerűsége nem véletlen: a kicsik figyelmét egyszerre kötik le a kalandok, a sziporkázó párbeszédek, a díszletek, a bábok és a zene. A sokféle inger hatására a gyerekek jobban átélhetik a cselekményt. Könnyebb belátni, hogy jó dolog segíteni, ha a kismalacok történetén keresztül látjuk, hogy a szolidaritás és az együttműködés beválik a farkasok ellen.
A B32 bérletes előadásai között találkozhatunk klasszikus vásári bábjátékkal, a népmesei elemek újragondolásával, a tánc és az új cirkusz eszközeit használó produkcióval. Lesz klasszikus mesét adaptáló és kortárs történetet feldolgozó darab is.
A Szamárfül Projekt az ünnepi hangulatból hoz vissza – két műsorral is. Az első Holle anyó történetét eleveníti fel, a második pedig Scheer Katalin Elfelejtett lények boltja című művét alkalmazza bábszínpadra.
A három kismalac és a farkasok előadásának alkotói, a Hepp Trupp társulat családi bábszínházat visznek a szó minden értelmében: a társulat családtagokból áll, előadásaik minden generációnak szólnak.
A Simorág TánCirkusz a fizikai színház, a tánc és a cirkusz formanyelvét elegyítő darabjai évek óta sikeresek. Új produkciójukat, a Manómesét Vázsolyi János kíséri szaxofonon.
Fabók Mancsi Bábszínháza a vásári bábjáték tradícióit újítja meg. Fabók Mariann szabadon nyúl a motívumkincshez, párt talál Vitéz Lászlónak, új nyelvet konstruál karaktereinek, miközben megőrzi a népmesék igazságát.
A Láthatáron Csoport Banyamosoda című előadásának alapjául szolgáló történet is a népmesék erkölcsi rendjét tükrözi. A cselekmény egy pontján a szereplőknek a gyerekek segítségére is szükségük van, hogy működésbe lépjen a boszorkány sötét lelkét megtisztító szerkezet.
Az Óperenciás-bérletet választók Majoros Ági tolmácsolásában találkozhatnak a kitartás klasszikusával, a Hamupipőkével.
(Pont magazin)
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.