Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. péntek, Elemér

A hatalom áldozatai megérdemlik az emlékezést

Újbuda   |   2017, február 27 - 10:08
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hetven éve, 1947. február 25-én tartóztatták le Kovács Bélát, az FKGP főtitkárát, akit a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok nyolc év börtönbüntetésre ítéltek. Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Simicskó Istvánnal, Újbuda országgyűlési képviselőjével az emléknap jelentőségéről beszélgettünk.

– Ön szerint miért fontosak az emléknapok?

Az emléknapok általában egy olyan történelmi győzelemnek vagy tragédiának, illetve más nemzeti jelentőségű eseménynek állítanak emléket, amely fordulatot hozott, amelyre teljes nemzetünk büszke lehet vagy amelyet mindannyian gyászolunk. Mindenki, aki valamilyen hatalom áldozatává vált, megérdemli, hogy emlékezzünk rá. Nemcsak azért, mert így a tiszteletünket fejezhetjük ki az elhunytak iránt, hanem azért is, mert az ő életük jó példával szolgálhat az utókor számára is.

– Rengeteg emléknapot találunk a naptárban. Miért jó, hogy külön napot szentelünk a kommunizmus áldozatainak?

Ezen a napon felidézzük annak a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunknak az emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Ez a nap nemcsak az áldozatokról szól, arra is emlékeztet bennünket, milyen az, ha egy ideológia elszabadul. A 20. század a kísérletezés időszaka volt az emberiség történelmében. Olyan szélsőséges ideológiák – fasizmus, kommunizmus, nácizmus – jelentek meg pár évtized leforgása alatt, amelyek több millió emberéletet követeltek. A kommunizmus nagyon komoly károkat okozott az emberiség életében, az áldozatok megérdemlik, hogy egy napon csakis rájuk emlékezzünk, hiszen számukat világviszonylatban 100 millióra becsülik.

– Mit üzen ez az emléknap a jelen kor emberének?

A modern kor emberének okulnia kell ezekből a tragédiákból. Lényeges, hogy elkerüljünk minden olyan helyzetet, ahol az egyes ideológiák a szélsőségek felé terelnek minket. Mint tudjuk, a radikalizmus mindig bajt okoz az emberi közösségekben és a civilizációban.

– Hogyan tudjuk ezeket a helyzeteket elkerülni?

Minden kornak megvannak a saját veszélyeztető tényezői. Ezeket nem elég felismernünk, fellépni is meg kell tanulnunk ellenük. Nem szabad hagyni, hogy a különböző ideológiák ránk telepedjenek. Jelenleg a legnagyobb veszélyt számunkra és kontinensünk számára az iszlám radikalizmus jelenti. Fontos feladatunk, hogy fellépjünk a terrorizmus ellen, már csak az áldozatok emléke miatt is.

– Milyen hatásos fegyver létezik a radikális eszmeiség ellen?

A józanság és az összefogás. Azt hiszem, ez a két legfontosabb fegyverünk a szélsőség elleni harcban. Egy józanul gondolkodó összetartó közösségben ugyanis nagyon nehéz a radikális ideológiák magvait elvetni. Úgy gondolom, hogy a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján nemcsak a múltunkkal, hanem a jövőnkkel is szembe kell néznünk, és okulnunk kell régi hibáinkból.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Költségvetés: több jut az egészségügyre  

Idén több jut majd az egészségügy fejlesztésére, a Szent Kristóf Szakrendelő működésére, többet költ majd az önkormányzat a kultúrára, a kerület tisztán tartására és a környezetvédelemre is.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.