Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 17. hétfő, Donát

A hulladékégetés jogsértő és veszélyes

Újbuda   |   2020, január 16 - 10:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

A budapesti külső kerületek egyes részein és a környező településeken gyakran előfordul lakossági hulladékégetés. Bár a XI. kerületre ez nem jellemző, jó tudni: hulladékot égetni egyaránt tilos otthon (kályhában, kandallóban) és a szabadban (udvaron, kertben).

Hulladékégetés során mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe, amelyek egyebek közt rákot, szív­infarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát okozhatnak. A háztartási tüzelőberendezések teljesítménye is romlik a kibocsátott égéstermékektől, ráadásul a kémény is tönkremehet, a készülék garanciája pedig elveszhet.
A kezeletlen fán, illetve papíron kívül tehát semmilyen hulladékot sem szabad eltüzelni, ideértve a régi ablakkereteket, ajtókat, bútorlapokat és rétegelt lemezeket, az építési fahulladékot. Ugyanez vonatkozik a műanyagokra (például PET-palackok, használt ruhák, autógumi), valamint a fáradt olajra, olajos rongyokra, eldobható pelenkákra is.
Aki lakossági hulladékégetést észlel, az a kormányhivatalok területileg illetékes járási hivatalánál, Újbudán a XI. kerületi hivatalnál (1113 Budapest, Bocskai út 39–41., telefon: 896-4379, e-mail: titkarsag@11kh.bfkh.gov.hu) tehet panaszt. Mielőtt azonban ezt megtennénk, hívjuk fel az égető figyelmét a szabálytalan cselekedetre, hiszen sokan még mindig nem tudják, hogy bizonyos anyagok, mint például a kezelt fa égetése tilos. A tájékozódáshoz az alábbi oldalakon találhatók anyagok:
https://www.levego.hu/egyeb/ne-egesd-el/
http://www.futsokosankampany.hu/mit-ne-egessunk#tartalom

A hulladékégetés jogsértő tevékenység, amely a levegő védelméről szóló kormányrendelet szerint 300 000 forintig terjedő bírsággal sújtható (ezt akár minden nap kivethetik), sőt, súlyosabb esetben bűncselekménynek is minősülhet.


Tarr Katalin
Levegő Munkacsoport

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Rapülők - Geszti Péter a B32-ben  

Az Első Emelet két egykori zenésze és dalszövegírója játéknak szánta a Rapülők dalait, de első lemezük váratlan és hatalmas sikert aratott. Az 1992-es Rapülők című album megjelentetését számos kiadó visszautasította. A lemez születéséről és az akkori könnyűzenei közegről Geszti Péter beszél a B32 Galéria és Kultúrtérben február 20-án.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.