Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. kedd, Máté, Mirella

A jövő mérnökei kezdik a BME-t

Újbuda   |   2016, szeptember 1 - 13:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén a 235-ik oktatási évet kezdte meg a Budapesti Műszaki-és Gazdaságtudományi Egyetem szeptember 1-én. A tanévnyitó ünnepség a gólyák ünnepélyes fogadalmat tettek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere, budapesti politikusok, kutatók és rektorok ültek a Budapesti Műszaki-és Gazdaságtudományi Egyetem Duna-parti központi épületében az auditórium pódiumán az ünnepélyes tanévnyitón. A beszédek sorát Habsburg György főherceg kezdte az egyetem 235 évre visszanyúló történelmének felidézésével.

Józsa János rektor büszkén sorolta a magyar és a világ felsőoktatásában magas színvonalat képviselő, zászlóshajó szerepet betöltő Műegyetem érdemeit. Nemzetközi hírű kutatók, Széchenyi-díjas tudósok, olimpikon öregdiákok öregbítik évről évre az intézmény hírnevét. A tavalyi év is bővelkedett a frissen díjazott kiválóságokban – mondta.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Műegyetem gazdaságban betöltött szerepét emelte ki ünnepi beszédében. Michelangelot idézte, aki szerint „aki maga nem tud jó dolgokat alkotni, a másét sem használhatja fel jól”. Varga Mihály úgy véli, minden eddiginél nagyobb szükség van most az olyan tudásműhelyekre, mint amilyen a műszaki egyetemé. A gazdaság felgyorsult, a termelést ki kell szolgálni a körülményekhez alkalmazkodó műszaki, elektronikus, innovatív technológiákkal. - Ehhez jó mérnökökre van szükség, továbbá arra, hogy a műszaki felsőoktatás továbbra is élen járjon a kutatás, fejlesztés, innováció területén – mondta. Hozzátette: a kormány céljával összhangban a kutatási eredményeket a lehető leggyorsabban kell hasznosítani a gazdaságban. - A negyedik ipari forradalom idejét éljük, amihez a piac önmagában nem tud igazodni. Ezért állami beavatkozásra is szükség van, például a jövő termelésének digitalizálására, ami pedig a jó mérnökökön múlik – tette hozzá a miniszter.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.