Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 23. szombat, Zelma, Rajmund

A képviselő szerint... – Bács Márton

Újbuda   |   2020, november 13 - 08:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Viseljük, vagy ne? – Bács Márton véleménye

A koronavírus okozta helyzet egyre nagyobb feszültséget okoz. A minap utaztam a buszon, egyszer csak a hátam mögül hallom, hogy egy idősebb hölgy pikírten megszólít valakit: „Fiatalember, nem kér egy maszkot?”. A kérdés nyilván annak szólt, hogy az illető nem viselte a mára szinte divatcikké is vált „kiegészítőt”. A megszólított közölte, hogy nem kér, és látszott, nem is hajlandó megfontolni a maszkviselést. Szó szót követett, más utas is beszállt, volt, aki a fiatalember védelmében – maszkban. A buszvezető meghallotta a szóváltást, megállt, és közölte: nem megy tovább, míg az, aki nem visel maszkot, le nem száll. A fiatalember nem engedett a negyvennyolcból, és leszállt.

Sokféle véleményt hallani az emberektől, hogy mi is ez a helyzet valójában, ki mindenki áll a járvány mögött stb. Javaslom, hogy gondoljuk végig logikusan. Van, aki azt állítja, a vírus valójában nem veszélyes, vagy ha igen, nem a maszk véd meg minket tőle (a buszon legalábbis érvként elhangzott). Más meg azt, hogy a vírus nagyon is veszélyes, és a maszk hatékony módja a kockázat csökkentésének. Tekintsünk most el attól, hogy utóbbi a hivatalos álláspont, és átmenetileg kezeljük ezeket az állításokat egyenrangúként. Világos, hogy a kettő egyszerre nem lehet igaz, valamelyik téves. Mármost ha az első téves, és a vírus veszélyes, akkor nagy baj lehet abból, ha nem hordunk maszkot. Lehet, nem velünk, hanem valamelyik hozzátartozónkkal. Ha a második állítás a helytelen, és mégis hordunk maszkot, az csak apró kellemetlenség a másik eset lehetséges következményeihez képest.

De nemcsak ezért javaslom a maszk viselését, hanem azért is, mert kötelező!

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

A kultúra mindenkié!  

A Magyar Kultúra Napján Juhász Anna, Újbuda kulturális nagykövetének szavaival emlékezünk az irodalom, művészetek fontosságára:

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.