Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

A képviselő szerint... – Bakai-Nagy Zita

Újbuda   |   2020, december 11 - 09:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A figyelem Újbudán is sokat segíthet – nincs egyedül – Bakai-Nagy Zita véleménye

1991 óta november 25. (a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja) és december 10. (az emberi jogok világnapja) között rendezik meg a tizenhat akciónapot a nők elleni erőszak ellen. Az erőszak a fejlett országokban is elszomorítóan gyakori, ráadásul a sértettek a további bántalmazástól való félelmükben sokszor nem mernek védelmet kérni.

A Covid-járvány idején számtalanszor hallottuk, hogy figyeljünk egymásra. Ugyanez érvényes a nők elleni, a családon belüli erőszak esetében: árulkodóak az ütésnyomok, a kék foltok, horzsolások, harapásnyomok, a kialakuló személyiségzavarok, a barátoktól való elszigetelődés.

Erre hívta fel a figyelmet Juhászné Csuka Csilla, az Újbudai Humán Szolgáltató Központ vezetője: a bántalmazó célja, hogy megalázza és megtörje a bántalmazott akaratát. Az erőszak legfőbb célja a bántalmazott fölötti uralkodás, mely során lényegében tönkreteszik annak önbecsülését, szégyenérzetet keltenek benne, komoly lelki gyötrelmeket, folyamatos szorongást okozva. A bántalmazottak mindig a gyengébbek: a nők, a gyermekek, a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek. Ritkábban esik szó róla, de férfiak szintén juthatnak erre a sorsra, és egyre gyakoribb a gyermek által bántalmazott szülő is.

Az erőszak áldozatai azonban nincsenek egyedül! Fontos, hogy már az első bántalmazások után segítséget kell kérni, erre több lehetőség van.

Újbudán is van hova fordulni:

Újbudai Humán Szolgáltató Központ
Krízisvonal: +36/30/459-5090

További segítséget itt kérhet:

· NANE Egyesület: +36/80/505-101

· Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36/80/205-520

· Rendőrség: 112

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.