Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. kedd, Máté, Mirella

A képviselő szerint... – Kreitler-Sas Máté

Újbuda   |   2020, szeptember 25 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Morális kötelességünk a civilek támogatása – Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő véleménye.

Két olyan kiemelkedő ügy van a körzetemben, amelyről fontos szót ejteni. Az egyik a Hamzsabégi sétányt érintő vágánybővítés, a másik pedig a Diószegi út környékét érintő Buda Gardens beruházás. Ez utóbbinál a városvezetésnek sikerült a beruházóval folytatott tárgyalásokon elérnie, hogy a korábbi tervekhez képest kisebb, visszafogottabb irodaépület létesüljön a volt ÉMI területén. Sajnos azonban még így sem teljesül maradéktalanul a környéken élő civilek kérése. Például a Diószegi úti játszótér területének növelése helyett a játékok fognak bővülni és megújulni. Kétségtelen, hogy a korábban tervezett, elfogadhatatlan mértékű beépítéshez képest sokat szelídült a jelenlegi terv, de véleményem szerint nagyon fontos lett volna kompromisszumra jutnia a városvezetésnek a helyi civilekkel, mivel az ott élők életére lesz közvetlen hatással a beruházás.
A másik jelentősebb ügy a Hamzsabégi sétány melletti vágánybővítés. Ebben igen korlátozottak az önkormányzat lehetőségei, mivel kormányzati beruházásról van szó, ám a sétány megvédésére szerveződő civilek támogatása morális kötelessége a városvezetésnek. A Déli Körvasút projekt személyszállítás-fejlesztési részével nincs probléma. Üdvözlendő, ha többen használják a tömegközlekedést, és csökken például a Bocskai útra beözönlő gépjárművek mennyisége. Itt azonban nemcsak a személyszállítás fejlesztéséről van szó, hanem a teherszállítás 40 százalékos emeléséről is. A várost elkerülő V0-ás vasúti körgyűrű megépítése helyett ezen a szakaszon kívánják elvezetni a Budapest–Belgrád vasútfejlesztés miatt megnövekvő tranzit teherforgalmat. Teljesen elfogadhatatlan, hogy a mostani két vágány helyett a jövőben három, illetve négy vágányt akarnak építeni, hogy ki tudják szolgálni a teherforgalmat. Ehhez több mint ezer fát terveznek kivágni a Hamzsabégi sétányon, illetve a vasúti töltésen a Bartók Béla út és a Budafoki út közötti szakaszon. Felháborító, hogy a kormány kommunikációjában szó sem esik a teherforgalom növeléséről, csak a személyszállítási fejlesztést hangsúlyozzák, emellett a kivágandó fák mennyiségét is jelentősen alábecsülik. A sétány környékén élők egyesületet alapítottak érdekeik érvényesítése céljából, ezen a címen lehet támogatni őket, vagy csatlakozni hozzájuk: popek.egyesulet@gmail.com

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.