Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Újbuda   |   2018, február 23 - 13:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az ezredforduló óta minden évben február 25-e a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Az Újbudán február 23-án tartott ünnepségen a kerület elöljárói mellett a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) XI. kerületi szervezetének tagjai is részt vettek.

A szovjet hatóságok 1947. február 25-én jogszerűtlenül - metelmi joga ellenére - tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. A Szovjetúnióba hurcolták és nyolc évnyi börtönböntetésre ítélték, amelyet a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében töltött. Ő ugyan egyike volt a sok százezer áldozatnak, mégis az ő bebörtönzésének időpontját választották - tizennyolc éve - a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjának.

- Egyre kevesebben vannak azok, akik személyesen is ismerték Kovács Bélát és társait, akik a legsötétebb időkben is küzdöttek az elnyomás ellen, hogy gyermekeik és unokáik egy szabad országban élhessenek - mondta Molnár László, Újbuda alpolgármestere köszöntőjében. Az emléknap következő felszólalója Boross Péter egykori miniszterelnök személyesen is ismerte Kovácsot, akivel 1956-ban, szabadulását követően találkozott. Felidézve a XX. század történelmét, bemutatta, milyen sok kárt és szenvedést okozott a kommunista diktatúra, mennyi félelmet és rettegést keltettek Magyarországon az elmúlt évszázadban. Boross Péter kiemelte, hogy bár a kommunizmus eszméje Magyarországot már nem fenyegeti, de sok olyan folyamat határozza meg a nemzetközi politikát Európában és a világban, amely a kommunizmushoz hasonlóan veszélyezteti a nemzetállamok létezését, fennmaradását.

Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is figyelmeztetett arra, hogy a világ lakosainak ötöde ma is kommunista elnyomás alatt él. Állítása szerint a kommunista diktatúrák áldozatainak száma eddig 100 millió emberéletet követelt. Idézte az NSZK (Német Szövetségi Köztársaság) 1969-1974 közötti kancellárját, Willi Brandtot, aki szerint “aki nem antifasiszta és nem antikommunista, az nem demokrata”.

Az ünnepség résztvevői Németh Zsolt kérésére egyperces néma főhajtással emlékeztek a napokban elhunyt újbudai Balázs-Piri Lászlóra, aki véleménye szerint „híd volt az 56-os forradalmárok és a nemzeti politikai közösség között”. Végezetül Madách József, az újbudai POFOSZ egyik tagja olvasta fel költeményét.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.