Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. kedd, Máté, Mirella

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Budafokon

Újbuda   |   2014, február 25 - 12:49
Nyomtatóbarát változatSend by email
A Kommunizmus áldozataira emlékezett a kerület a budafoki Városház téri emlékműnél. A rendezvényen Hoffmann Tamás polgármester, valamint Kövér László az országgyűlés elnöke is részt vett. A házelnök beszédében az áldozatok bátorságát és kitartását méltatta.

Szakadó esőben emlékeztek meg a Kommunizmus áldozatairól Budafokon. A diktatúrát elutasítók és ártatlanul elítéltek mellett kiálló politikai vezetés, 56-os szervezetek és egyházi képviselők jelenlétében koszorúzta meg az áldozatok emlékművét. Az évforduló február 25-ei időpontjáról még 2000-ben határozott az országgyűlés. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Béla országgyűlési képviselőt, a kisgazdapárt főtitkárát.

A XXII. kerület polgármestere, Szabolcs Attila arról beszélt, hogy a kommunista diktatúra áldozatai nem hagyják elhalványulni a történelmi emlékezetet. Úgy véli, nem lehet különbséget tenni elnyomó diktatúrák között, mert mindegyiknek mások elpusztítása, megalázása a célja. Ugyanakkor az ártatlanul szenvedők hiteles képet festenek az átélt borzalmakról - jelentette ki a budafoki polgármester.

Kövér László George Orwelltől kölcsönzött gondolaiban arra hívta fel a figyelmet, hogy az arcba taposó kommunista csizma nem lehet jövőkép. A kommunista diktatúrának világszerte több mint 100 millió áldozata volt, közülük sokakat bestiális módon kínoztak, éheztettek, valint táborokba és börtönökbe zártak. Náluk is többen voltak azok, akiket tönkre tettek vagy nyomorban és rettegésben tartottak évtizedeken át - jellemezte a sötét történelmi korszakról.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Megkezdődött a szukot, a sátrak ünnepe  

László Imre polgármester és Molnár Gyula Újbuda országgyűlési képviselője volt a szukot ünnep első napjának vendége az újbudai Bét Sálom Zsinagógában.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.