Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. hétfő, Miklós

A láthatatlan munka világnapja Újbudán

Újbuda   |   2017, április 4 - 13:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szépség-, stílus- és egészségestet szervezett a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete (FICSAK) a láthatatlan munka világnapja alkalmából a B32 Galéria és Kultúrtérben április 3-án. A klub alapítója, Király Nóra alpolgármester célja, hogy ez a világnap jobban a köztudatba kerüljön.

A Fiatal Családosok Klubja fő célkitűzése a családos lét szépségeinek hangsúlyozása. A klubban a hagyományos értékrendeket fiatalos attitűddel képviselik, igyekeznek a tagok felvetéseit, javaslatait eljuttatni a döntéshozókhoz és bíztatják a családalapítás előtt állókat, hogy merjenek belevágni.

A láthatatlan munka világnapja minden évben április első keddje, amikor a szokásosnál nagyobb hangsúlyt kapnak azok a tevékenységek (mint például a főzés, a mosás vagy a takarítás, de ide tartozik a gyermek-, az idős- és a betegellátás is), amelyeket sokszor teljes állás mellett végeznek a háziasszonyok. Felmérések bizonyítják, hogy a láthatatlan munka a GDP egyharmadát jelentené, ha ezt a munkát bérben mérnék.

Király Nóra alpolgármester, a rendezvény kezdeményezője ötgyermekes családanyaként saját bőrén tapasztalja a láthatatlan munka terhét, ezért szerinte még inkább a köztudatba kell emelni ezt a világnapot. Úgy véli, fontos hogy a nők a sok teher mellett kikapcsolódjanak, erre pedig tökéletes alkalom egy egész este az életmód, a trendek jegyében, mindez folyamatos gyermekfelügyelettel. A rendezvény háziasszonya Kozma Orsi énekesnő volt, aki előadásával is szórakoztatta a közönséget. Különleges divatbemutatókon modellek helyett hús-vér nők, anyukák, háziasszonyok vonultak fel a legdivatosabb ruhákban, elfogadva külsejüket és leküzdve lámpalázzal kapcsolatos félelmeiket. A Hétköznapi Hősnők alapítója, Siklós Katalin life coach felsorolta, hogyha volna neki, mire tanítaná lányát, személyes történeteken keresztül pedig pozitív gondolkodásra motiválta a közönséget. Az est a FREM Mozgásstúdió táncbemutatójával és a helyi kisvállalkozások nyújtotta szolgáltatásokról szóló beszélgetéssel zárult.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.