Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 28. csütörtök, Károly, Karola

A méhnyakrákos megbetegedések többsége megelőzhető

Újbuda   |   2015, február 2 - 16:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hétvégén lezárult az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét hazai programsorozata. A betegséget okozó HPV vírus ellen létezik oltóanyag, az ezt tartalmazó oltás 2014-ben hazánkban is bekerült a kötelezően ajánlott védőoltások körébe. A Mályvavirág Alapítvány mellett a Budai Oltóközpont is felhívta a figyelmet a fertőzés megelőzésére.

A HPV három betűje egy elsősorban szexuális úton terjedő víruscsoportot jelöl, a méhnyakrák elsőszámú felelőse. A Humán Papilloma vírus egyidős az emberiséggel, mégis az elmúlt években nagyobb ismertségre tett szert bármelyik másik betegségnél. A HPV vírus 2008-as felfedezése komoly fordulatot hozott a betegség elleni küzdelemben, hiszen ettől kezdve indulhattak meg a kutatások az oltóanyag kifejlesztésére.

A vírusnak több mint 130 típusa létezik, de ezek közül kevés a veszélyes fajta. A nemi betegségekkel összehasonlítva a HPV a harmadik leggyakrabban előforduló fertőzés. Évente mintegy ezer nő fertőződik meg HPV-vel, közülük 4-500-an halnak bele az általa okozott betegségbe. Szakemberek szerint pedig az esetek csaknem 100 százaléka megelőzhető lenne.

Dr. Béres Zsuzsanna a Fehérvári úton működő Budai Oltóközpont oltóorvosa szerint hazánkban igen magasak a méhnyakrák miatti elhalálozási adatok. A szomszédos Ausztriában 100 ezer betegből feleannyit veszítenek el, mint Magyarországon, Finnországban pedig ez szám a hazai halálozási arány hatoda. A szűrővizsgálatokkal és az új oltóanyagokkal szinte teljesen megelőzhető a súlyos betegség, az idejében felismert daganat jó eséllyel gyógyítható.

Béres Zsuzsanna szerint a HPV-ről rengeteg tévhit kering: sokan nem tudják, hogy a HPV szexuális úton olyan könnyen terjed, hogy elég ha a bőrfelületek érintkeznek, tehát az óvszerhasználat ebben az esetben nem jelent biztos védelmet. Sokáig azt hitték, csak a nőkre veszélyes a HPV, a férfiak csupán tünetmentes vírushordozók. A legújabb kutatások azonban rámutattak, hogy a férfiakat is megbetegítheti a kór: a kellemetlen szemölcsök mellett száj és végbél körüli daganatot is okozhat a HPV. Ezért a legújabb vakcinációs stratégiákba már a férfiak is bekerültek, így a közeljövőben az ő oltásukra is lehetőség nyílik.

Érdemes tudni, hogy vannak magas és alacsony rizikójú HPV törzsek, a 16-os, 18-as törzsek adják a daganatok 70 százalékát, de a 45-ös és 33-is nagy százalékban idézhet elő méhnyakrákot. A nők és férfiak életük során többször is megfertőződhetnek, bizonyos tényezők, például a szexuális partnerváltások gyakorisága és a korai nemi élet növelheti a valószínűségét.

Tavaly október végén jelentette be az egészségügyért felelős államtitkárság, hogy kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a HPV elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lett. A megelőző oltássorozatot felmenő rendszerben hetedikes (tizenkét éves) lányok számára kérhetik szüleik, a gyerekek a házi gyermekorvostól vagy az iskolaorvostól kaphatják meg az ingyenes oltást. A 13 évnél idősebb lányok és fiúk viszont továbbra is önfinanszírozás keretében juthatnak védettséghez. Ennek köszönhetően eddig országszerte 47 ezer 13 éves lányt oltottak már be ingyenesen. Az oltóorvos szerint a védőoltást ajánlott az első szexuális élmény előtt beadni, de bármilyen életkorban adható. A szakember elmondta, az oltás sem helyettesítheti a rendszeres nőgyógyászati kontrollt.

T.D. – ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Felpöröghet az oltási kampány  

Láthatóan emelkedik Magyarországon a koronavírus elleni oltás elfogadottsága – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hetente elvégzett felméréséből. A tavaly november 30-ával kezdődő héten a megkérdezettek közel 15 százaléka mondta biztosra, hogy beoltatná magát; a mérés hetedik, január 11-gyel kezdődő hetében már 33 százalékos aránnyal többségbe kerültek az igennel válaszolók. A válaszadók 27 százaléka utasította el határozottan az oltást (a mérés elején még 36 százalékuk).

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.