Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 21. csütörtök, Orsolya

A meséket ünnepelték a Gárdonyi téren

Újbuda   |   2021, október 12 - 11:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember utolsó vasárnapján mesékben fürdött a Gárdonyi tér. A B32 Galéria a legjobb hazai gyerekkönyves kiadókat hozta össze, hogy találkozzanak olvasóközönségükkel. A Gyermekkönyv ünnepen koncertekkel, játékokkal és mesékkel kedveskedtek azoknak, akik biztosak abban, hogy a rajzfilmek és az internetes videomegosztók sosem léphetnek a mesekönyvek helyébe.

– Két lányom van, ezért inkább a királylányos-tündérmesés sztorik mennek nálunk. Ha elmaradna az esti mese, kitörne a forradalom – mesélte a családjával érkező Edina, aki a jól megírt tartalom mellett az esztétikai élményt is keresi a mesekönyvekben, hogy nemcsak gyerekeinek, de neki is élvezetes legyen a meseolvasás. Egy másik kilátogató család, Gáborék már a plafonig érő polcrendszerükről mesélnek, amelyen kizárólag gyerekkönyvek sorakoznak. – Gyakran veszünk újat, nálunk a jó történetek gyorsan fogynak – mondta a kétgyermekes apuka.
Lőrincz Adrienn, a Bartók32 Galéria és Közösségi Tér szervezője szerint sem kell temetni a könyveket, az eladások azt mutatják, az internet és a rajzfilmek nem helyettesítik az írott mesét és a szóban elmesélt történeteket. – A hazai gyerekkönyv kultúra végtelenül gazdag, ezért szerettünk volna egy olyan kiállítást szervezni, ami teljes szélességében bemutatja a palettát az újbudai családoknak – tette hozzá. Ennek szellemében mások mellett a Pagony, a Csimota, a Tea könyvek, a Kisgombos kiadók, valamint a Róka úr és Kompánia független könyvesbolt is kitelepült. Amíg a standok előtt a szülők a legfrissebb mesekönyvekkel ismerkedtek, a gyerekek a Csimota papírszínház előadását nézték. Délután egymást követték a színpadi produkciók: fellépett Farkasházi Réka és a Tintanyúl, a Hahó Együttes, valamint a Kolibri Színház Egy kupac kufli című előadását is meg lehetett tekinteni.
A könyves seregszemle olyan különlegességeket is felvonultatott, mint Samuel Allo A két csillag című mesegyűjtése. A francia szerző valódi vándormesemondóként eddig háromszor járta körbe a Földet stoppal és gyalogszerrel. Utazásai során csak úgy mesél, ha cserébe kap egy másik mesét. Így nőtt hatalmasra a repertoárja, amelyből most megosztott néhány különleges történetet. A könyvet gondozó Kisgombos Kiadó vezetője szerint azt a gyermeket, aki megtapasztalja azt a varázslatot, amikor kinyílik egy színes-szagos mesekönyv, már nem fogja tudni teljesen elszeparálni a digitális világ. – Ha egy könyv őszinte, azt a gyerek megérzi, és most is úgy reagál rá, mint a húsz évvel ezelőtti gyerekek – mondta Gombos Kata.

T. D.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímatudatos Újbuda

Újbuda Önkormányzata a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen vett részt a KEHOP–1.2.1–18–2018–00001 azonosító számú, „Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán” című projektben. A projekt keretében készült el a "Klímatudatos Újbuda" kisfilm, mely az Önkormányzatunk elképzeléseit, és terveit ismerteti a kerület lakóival.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.