Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

A Műegyetemen is emlékeztek '56 hőseire

Újbuda   |   2018, október 24 - 16:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Műszaki Egyetem diákjai 1956. október 22-i nagygyűlésükön összefoglalták 16 pontos követeléseiket, majd másnapra egy csendes tüntetést szerveztek akaratuk nyomatékosítására. Ezzel kezdődött a forradalom és szabadságharc, amelynek 62. évfordulójára több ezren, köztük határon túli fiatalok emlékeztek a Műegyetemen.

- Az 1956-os forradalom egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt - mondta Boross Péter a rendszerváltást követő második miniszterelnök a Műegyetemen rendezett emlékünnepségen október 22-én. A volt kormányfő kiemelte: van tűréshajlam a nemzetben, de ha érzékenységét, nemzettudatát, önérzetét, magyarság mivoltát nap mint nap megsértik, akkor mindez robbanáshoz vezethet. Boross Péter saját emlékeit is megosztotta a résztvevőkkel, elmesélte, hogyan csatlakozott ő is a tömeghez és milyen érzések rohanták meg a forradalomban résztvevőket. – Nem érdekeltek a következmények, csak az, hogy sok évnyi hallgatás után végre megszólalhatunk. Nem a józan ész, hanem az ösztön diktált – fejtette ki az egykori miniszterelnök. Hozzátette: 1956 azt parancsolja, a magyar szabadság, önállóság, függetlenség mindent megelőzően erkölcsi kötelességgé kell, hogy tömörüljön mindenki lelkében.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora kiemelte: 1956. október 22-én azért gyülekeztek az intézményben a tanárok, dolgozók, hallgatók, hogy egy békés nagygyűlésen fejezzék ki érzéseiket. A hatvankét évvel ezelőtti fővárosi események kiindulópontja volt a Műegyetem, de a vidéki főiskolák megmozdulásai is jelentősek voltak. Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke az egykori 56-os diákok nevében kijelentette, hogy azt a két hetet most is élete legszebb időszakának tekinti, majd köszöntötte a határon túli ifjúságot, amely idén minden eddiginél nagyobb létszámban vett részt az eseményen. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott emlékünnepségen az aulában megkoszorúzták az egyetem hősi halottainak emléktábláját; Újbudát Hoffmann Tamás polgármester képviselte. A műegyetemi rendezvény után az ünneplők a hagyományos fáklyás felvonulással indultak a Bem térre.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért!  

2021október1808:30
»
2021október2420:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is megszervezi a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.