Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. vasárnap, Adalbert

A Műegyetemen is emlékeztek '56 hőseire

Újbuda   |   2018, október 24 - 16:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Műszaki Egyetem diákjai 1956. október 22-i nagygyűlésükön összefoglalták 16 pontos követeléseiket, majd másnapra egy csendes tüntetést szerveztek akaratuk nyomatékosítására. Ezzel kezdődött a forradalom és szabadságharc, amelynek 62. évfordulójára több ezren, köztük határon túli fiatalok emlékeztek a Műegyetemen.

- Az 1956-os forradalom egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt - mondta Boross Péter a rendszerváltást követő második miniszterelnök a Műegyetemen rendezett emlékünnepségen október 22-én. A volt kormányfő kiemelte: van tűréshajlam a nemzetben, de ha érzékenységét, nemzettudatát, önérzetét, magyarság mivoltát nap mint nap megsértik, akkor mindez robbanáshoz vezethet. Boross Péter saját emlékeit is megosztotta a résztvevőkkel, elmesélte, hogyan csatlakozott ő is a tömeghez és milyen érzések rohanták meg a forradalomban résztvevőket. – Nem érdekeltek a következmények, csak az, hogy sok évnyi hallgatás után végre megszólalhatunk. Nem a józan ész, hanem az ösztön diktált – fejtette ki az egykori miniszterelnök. Hozzátette: 1956 azt parancsolja, a magyar szabadság, önállóság, függetlenség mindent megelőzően erkölcsi kötelességgé kell, hogy tömörüljön mindenki lelkében.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora kiemelte: 1956. október 22-én azért gyülekeztek az intézményben a tanárok, dolgozók, hallgatók, hogy egy békés nagygyűlésen fejezzék ki érzéseiket. A hatvankét évvel ezelőtti fővárosi események kiindulópontja volt a Műegyetem, de a vidéki főiskolák megmozdulásai is jelentősek voltak. Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke az egykori 56-os diákok nevében kijelentette, hogy azt a két hetet most is élete legszebb időszakának tekinti, majd köszöntötte a határon túli ifjúságot, amely idén minden eddiginél nagyobb létszámban vett részt az eseményen. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott emlékünnepségen az aulában megkoszorúzták az egyetem hősi halottainak emléktábláját; Újbudát Hoffmann Tamás polgármester képviselte. A műegyetemi rendezvény után az ünneplők a hagyományos fáklyás felvonulással indultak a Bem térre.

K. A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Negyedóra Dr. Gara Imrével

’Mindenki a vakcináról beszél, pedig lehet, hogy a gyógyszer hamarabb célba ér’ – vallja dr. Gara Imre orvosprofesszor. A szakértő szerint ma már számos ígéretes gyógymód, meglévő vagy éppen fejlesztés alatt álló orvosság és biológiai terápia vizsgálata zajlik a világban, amelyek közül bármelyikről kiderülhet, hogy segít a koronavírus legyőzésében. A professzor azt sem tartja kizártnak, hogy épp egy magyar találmány fog áttörést hozni a gyógykezelésben. Dr. Gara Imre az orvosi kutatások aktuális eredményeiről, az alternatív gyógymódok hátrányairól, valamint a vírustagadás pszichológiai okairól is beszélt az Újbuda TV-nek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.