Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

A Női sarok vendége volt Balanyi Bibiána

Újbuda   |   2018, március 22 - 14:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Albertfalvi Közösségi Házban tartott előadást a Mensa International elnöke, Balanyi Bibiána. A világ legintelligensebb emberei számára létrehozott nemzetközi szervezet vezetője a Női sarokban beszélt életéről, karrierjéről, a Mensa szervezetek céljáról és az emberi intelligenciáról.

Három éve világszerte nagy sajtóvisszhangot váltott ki, amikor Balanyi Bibiánát választották meg a Mensa International elnökének. Ő lett ugyanis a szervezet legfiatalabb elnöke, és az első magyar, aki betölthette ezt a tisztséget.

Balanyi Bibiána korábban tíz éven át vezette a Mensa HungarIQa Egyesületet, egyébként szak- és műfordítóként dolgozik. Az 1946 óta működő Mensa International a világ legintelligensebb embereit fogja össze, jelenleg 130 ezer tagja van. Bibiána korábban fejlesztési igazgatóként dolgozott a szervezetnél. Az elnöki posztot ritkán töltötték be hölgyek, a magyar elnökasszony a harmadik női vezetője a nemzetközi szervezetnek. A Mensa tagjainak elégedettségét jelzi, hogy tavaly újra bizalmat szavaztak neki, és ismét elnökükké választották.Balanyi Bibiánát.

Balogh Zsuzsannal, az Albertfalvi Közösségi Ház kulturális szervezője elmondta, a már négy éve sikeres Női sarok beszélgetés-sorozat egyik célja, hogy híres nőket is bemutasson. Hozzátette, bár Balanyi Bibiána személyes ismerőse, hosszú idő után csak most sikerült meghívni a Mensa International elnökét.

Az elődáson egyebek mellett elhangzott, hogy különbség van női és férfi intelligencia között, hogyan készül az IQ-teszt, illetve miben tér el az intelligencia a műveltségtől és az okosságtól. Balanyi Bibiána három és fél órát töltött Albertfalván, ahol sok kérdésre is válaszolt.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Időseket segítő okosmegoldást teszteltek  

Az idősek életében a kor előrehaladtával előbb-utóbb elindul a mentális hanyatlás folyamata; a memóriaromlás, a dezorientáció pedig számtalan veszélybe sodorhatja őket. Újbuda Önkormányzata az Interreg Central Europe finanszírozásával megvalósuló I Care Smart projekt részeként kreatív ötletpályázatot írt ki, amelyre időseknek szóló okosmegoldásokkal lehetett nevezni. Az egyik pályázó, a ForeStream az Újbudai Szociális Szolgálat épületében mutatta be időseknek szóló, kamerákra épülő rendszerét, amely képes egy személy lakáson belüli mozgásából következtetni arra, hogy az illető elindult-e a mentális hanyatlás útján.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.