Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

A sport a közös nyelv

Újbuda   |   2018, március 1 - 14:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több testvérváros képviselőjét fogadta Hoffmann Tamás polgármester abból a célból, hogy megosszák egymással a Sports4citizens, azaz a Sport a kerületiekért projekt eddigi eredményeit. A XI. kerületben tavaly januárban indult és idén nyáron záruló uniós támogatású programban 5 helyszínen valósultak meg a Válassz Sportot és a Városrészek közötti futás eseményei.

A Sports4citizens projekt egyik legnagyobb kerületi rendezvénye 2017-ben a Válassz Sportot Újbudán! volt, amelyet szeptemberben tartottak a Kopaszi-gáton. Ezen sportegyesületek, azok tagjai és olimpiai bajnokok népszerűsítették a rendszeres mozgást és a versenyszerű sportolást a fiatalok körében. A programból a kerület idősei sem maradtak ki, a 60 év felettieknek is rendeztek városrészek közötti futást és idősolimpiát. Az események után egy összefoglaló készült a résztvevők visszajelzései alapján. Ez a tapasztalatcsere volt az egyik pillére annak a partneri találkozónak, amelyen a projektben résztvevő testvérvárosok képviselői is elmondták benyomásaikat. Tanulság, hogy a sport közös nyelv - mondta Hoffmann Tamás. A polgármester beszélt a delegáltaknak a korábbi években, a kormány által lehetővé tett TAO-támogatás sikereiről is, amelynek köszönhetően Magyarországon új létesítmények épültek, meglévőket újítottak fel és több sportegyesületet is támogattak.

A projekt koordinátora, a prágai delegáció vezetője szerint a többi résztvevő testvérváros, azaz Trogir, Pozsony-Petrzalka és Belgrád-Savski Venac városrészek képviselői is sikersztorikról számoltak be. A városi emberek sportolási és mozgási lehetőségei mindenhol bővültek a közös programoknak köszönhetően. Prága 5-ik kerületében több tízezren vettek részt az egyik ilyen rendezvényen – mondta Eva Šauerová, a Sports4citizens projekt prágai vezetője. Hozzátette: A program egyik legnagyobb sikere a tapasztalatcsere volt, de érdekes volt az Újbuda sporteseményeiről szóló beszámoló is, amelyhez hasonlókat szerveztek a többi testvérvárosban is. Mindenki hasonló módon népszerűsítette a rendszeres mozgást. A másik nagy sikerélményünk a lakók visszajelzése volt – mondta.
A projekt az Európai uniós Erasmus Plusz program keretén belül valósul meg.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.