Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

A szigorúan titkos Márai Sándor

Újbuda   |   2019, május 9 - 14:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szigorúan titkos címmel tartott előadást Márai Sándor munkásságáról Szigethy Gábor irodalomtörténész. A Kossuth-díjas előadó a Karinthy Frigyes út 9-ben osztott meg az íróról olyan kevésbé ismert tényeket, amelyek összefüggtek Márai emigrációban töltött életével, és azzal az időszakkal, amikor művei tiltólistán voltak Magyarországon.

Szigethy Gábor szándéka, hogy a magyar irodalomtörténet megfelelően kezelje Márai Sándor életművét. Szerinte a betiltott író, a nem olvasható szerző, majd a rendszerváltást követően túldimenzionált író kategóriák mind ártottak Márai megítélésének, ahogy kultusza is sokszor félreviszi az olvasókat, elemzőket. Úgy véli, még néhány évtizednek el kell telnie ahhoz, hogy valódi helyére kerüljön Márai a magyar irodalomban.

A nagyközönség számára is élvezetes előadásairól ismert Szigethy szakterülete a 19. századi irodalom, egyetemi tanárként is főként a reformkor szerzőivel foglalkozott. Jelentős még színháztörténeti munkássága is: feleségével, Gábor Júliával, Ruttkai Éva és Gábor Miklós színművészek lányával közösen gondozzák a szülők szellemi örökségét és Latinovits Zoltán munkásságát.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tanévzáró a kerületben

Az Újbudai Petőfi Sándor Általános Iskolában rendezték meg a kerületi tanévzárót június 19-én. Az ünnepségen Hoffmann Tamás polgármester mondott köszöntőt, valamint jutalomban részesítette a legjobb tanulókat, és átadta az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerését is a kitüntetett pedagógusoknak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.