Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 27. hétfő, Adalbert

A természet válasza?

Újbuda   |   2020, május 21 - 12:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

A koronavírus kitörése óta egyre több olyan tanulmány látott napvilágot, amelyben a járványok megjelenését szoros összefüggésbe hozták az ember által előidézett környezetpusztítással, illetve klímaváltozással. Környezetvédelmi szakemberek, biológusok és orvosok is úgy látják, ha nem tanulunk a jelenlegi helyzetből, és nem változtatjuk meg a szemléletünket, sokkal veszedelmesebb betegségek várhatnak ránk.

Az elmúlt néhány évben eljutottunk odáig, hogy a klímaváltozást tudományos tényként kezelik a világban, és számos publikáció próbálja felhívni a figyelmet a környezetrombolás hatásaira. Egyre több erdő esett áldozatul a fogyasztói társadalom pazarlásának, ami miatt a természetes ökoszisztéma is felborult. A klímaváltozás hatására olyan fajok hagyták el megszokott környezetüket, amelyek korábban csak bizonyos országokban voltak jelen. Magyarországon például – az emelkedő hőmérséklet és egyenetlen csapadékeloszlás miatt – megjelentek már olyan szúnyogfajok is, amelyek a maláriát és a dengue-lázat terjesztik. Az erdőirtások következményeként csökkent az állatok élettere, így az ember közelségébe kerültek. A népesség növekedése és az urbanista életszemlélet miatt az emberek is egyre közelebb költöztek egymáshoz, ez pedig elősegíti a fertőző betegségek elterjedését. David Quammen amerikai író 2012-ben megjelent Spillover című könyvében arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő világjárvány a természetből fog érkezni. „Azáltal, hogy az emberiség komplett ökoszisztémákat tesz tönkre, új vírusok jelenhetnek meg, amelyek majmokról, tobzoskákról és denevérekről könnyen átterjedhetnek majd az emberekre” – írta Quammen.

Az elmúlt években a madárinfluenza, a SARS, a MERS, végül pedig a SARS-CoV-2 okozott nagyobb riadalmat a vírusfertőzések során. Az amerikai központi járványügyi hivatal adatai szerint az új betegségek közel háromnegyede állatoktól eredt. A virológusok a legnagyobb gondot abban látják, hogy rengeteg olyan ismeretlen patogén lehet még a világban, amelynek esetleges elterjedése katasztrofális következményekhez vezethet. És hogy mi lehet a megoldás? Jane Goodall, a főemlőskutatás és az etológia legendás alakja szerint a természet a mostani pandémia nyomán fellélegezhetett, a gyárak leállásával olyan helyeken is megtisztult a levegő, ahol a legmagasabb volt a szennyezettség. Úgy látja, a koronavírus elég sok olyan pozitív dologra megtanította az emberiséget, amelyet a jövőben is érdemes lenne alkalmazni. A világjárvány miatt bevezetett intézkedések, például a távoktatás, a távmunka és a távgyógyászat akár részbeni megtartásával kevesebb lenne az utazással kapcsolatos széndioxid-kibocsátás, az ész nélküli fogyasztás és a természetpusztítás, például az erdőkivágások visszaszorításával fenntarthatóbb, működőképesebb világ jöhetne létre.

ELKÉSZÜLT A KERÜLET KLÍMASTRATÉGIÁJA

Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete tavaly novemberben fogadta el a klímavészhelyzet kihirdetéséről szóló határozatot, amelyben azt a célt tűzte ki, hogy a jövőben a környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyezve hozza meg döntéseit. A Klímastratégia tervezésében és formálásában a lakosság véleményét is kikérik, az észrevételeket és javaslatokat 2020. augusztus 31-ig várják a klimabarat@ujbuda.hu e-mail címre.

A Kerületi Klímastratégia tervezete az alábbi linken érhető el: https://ujbuda.hu/klima

K.A.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Klímavédelem – Klímatudatosság  

Újbuda Klímastratégiája 2030-ra egy klímatudatos módon fejlődő kerület jövőképét vetíti előre, ahol egészséges környezetben, az épített és természeti értékeket megőrizve, fenntartható módon fejlődve, az energiafelhasználás hatékonyságát növelve, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentve élünk.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.