Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. kedd, Ambrus

A világ élvonalában

Újbuda   |   2019, február 1 - 10:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Áttörést hozott az elmúlt év a Biogen Hungary Kft.-nek. A tíz éve Újbudán működő cég terápiákat kínál a neurodegeneratív betegségek kezelésére.

A neurológiai és neurodegeneratív betegségekre szakosodott amerikai Biogent 1978-ban alapították. Termékeit kezdetben egy magyar cég forgalmazta, majd 2008-ban megszületett a döntés, hogy a hazai páciensek jobb kiszolgálása érdekében önálló leányvállalatot létesítenek Magyarországon. Székhelyként olyan helyszínt kerestek, ahol dinamikusan fejlődik az infrastrukturális környezet. – Újbudát vonzóvá tette a kiváló tömegközlekedés, az M1–M7-es autópálya közelsége, számos szolgáltató elérhetősége és a Dorottya Irodaház által kínált üzleti környezet – mondta el lapunknak Kókai-Nagy Ákos, a Biogen Hungary ügyvezetője.
A Biogen – és újbudai leányvállalata – a világhír felé halad, amióta a korábban vegyészek és gyógyszerészek által uralt piacon egyre nagyobb szerepet kapnak a biotechnológiai megoldások. – Súlyos neurológiai betegségekre, neurodegeneratív kórképekre keressük a megoldást, mint például a sclerosis multiplex (SM), a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-betegség – emelte ki Kókai-Nagy Ákos. Az 1980-as években az SM-betegséget csak szteroidokkal, fájdalomcsillapítással lehetett kezelni, ma már biotechnológiai kutatásokon alapuló terápiák is léteznek.
Az ügyvezető hangsúlyozta: az anyavállalat alapítóinak, köztük a Nobel-díjas Walter Gilbertnek és Phillip Sharpnak, valamint a budapesti születésű Charles Weissmann-nak is köszönhető, hogy tavaly februártól – a kelet-közép-európai országok közül elsőként – elérhető Magyarországon az egyik legszörnyűbb, többnyire újszülötteket érintő genetikai betegséget orvosló terápia.
Hazánkban ötezer embert érint az SM, a kór elleni küzdelemben a Biogen piacvezető. A cég globális bevételének ötödét kutatásokra fordítja, amelyekben szép számmal vesznek részt magyarországi orvosok, intézmények is. A Biogen Hungary Kft. képzésekkel, oktatási programokkal igyekszik átadni a szakorvosoknak a legfrissebb kutatási eredményeket. Mivel a neurodegeneratív betegségek esetében gyakran van szükség gyógytornászra, illetve dietetikusra, a vállalat az ő képzésüket is segíti.


(T. K.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Támogatás a szakkollégiumoknak  

2020 óta pályázhatnak újbudai szakkollégiumok önkormányzati támogatásra szakmai és közösségi programok, eszközbeszerzések, vagy akár apróbb felújítások céljára. Tavaly 14, idén 12 szakkollégium nyert el támogatást, 2020-ban összesen tízmillió, 2021-ben ötmillió forint értékben. A tavalyi nyertesek közül hármat kérdeztünk meg, mire fordították a kapott összeget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.