Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. szombat, Máté, Mirella

A világ varrógépgyűjtői Újbudán

Újbuda   |   2018, október 8 - 13:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kilenc ország negyvenhárom küldöttje vett részt a varrógépgyűjtők budapesti világtalálkozóján szeptember 25-28. között. A rendezvényt az újbudai gyűjtő, Tóth György szervezte.

A Sammlerfreunde Historischer Nahmaschinen - röviden Schlingenfänger - 1986-ban jött létre a német Grafenrheinfeldben. A szervezetnek a világ minden részén élnek tagjai, de a legtöbben európaiak. Közép- és Kelet-Európából Magyarország az egyedüli tagország; innen hárman is tagjai a kétszáz fős szervezetnek. A budapesti találkozót az újbudai Tóth György szervezte, a résztvevők főleg szakmabeli kereskedők, mérnökök, gyárosok, műszerészek, illetve tanárok voltak.

A szervezet elnöke Jürg Issler lapunknak elmondta, tizenöt év után újra jó választás volt a tapasztalatcseréhez Budapest, ahol kedvesek az emberek és sok érdekes látnivaló is van.

A vendégek megtekintették Tóth György egyedülállónak tartott varrógépgyűjteményét, amelyet elmúlt évtizedekben vásárolt, épített vagy éppen újított fel. Köztük van például a világ legkisebb, működő varrógépe is, amelyet Tóth György tervezett és készített.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.