Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 10. péntek, Amália

A világegyetem a Karinthy Szalonban

Újbuda   |   2018, október 12 - 10:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

A tervezettnél tovább, október 15-ig látható Tilless Béla kiállítása a Karithy Szalonban.

A 86 éves képzőművész első mestere az 1957-től Svájcban élő Tscheligi Lajos festőművész volt, Később a Vasas képzőművészeti körben tanult Szentiványi Lajostól és Böhm Lipóttól. 1962-ben Debrecenbe, 1982-ben Nyíregyházára költözött, 1990-ben Budapesten telepedett le. Műveivel 1959 óta szerepel kiállításokon, a ’60-as években plasztikus hatásokra épülő festményeket és kollázsokat készített. Mint fenn úgy lent című tárlatának jelenleg a Karinthy Szalon adott otthont október 15-ig.
“Ami fenn van, ugyanaz, mint ami lenn van, és ami lenn van, ugyanaz, mint ami fenn van, így érted meg az egy varázslatát” - ezek a szavak egy 15 ezer évvel ezelőtt keletkezett smaragdtáblán olvashatók, amely az egyiptomi magaskultúra megalapítójának, Thotnak, a későbbi Hermész Triszmegisztosznak a munkája. Tilless Béla egész életében a kozmosz gyönyörűségét figyelve kereste a válaszokat a földi élet nagy kérdéseire, ezeket alkotásaiban - szobrain, grafikáiban és festményeiben - meg is válaszolta. Az Újbudán élő és alkotó művész napjainkban inkább festészettel foglalkozik, de korábban köztéri és játszótéri alkotásokat is készített. Nevéhez fűződik az első hazai mobil szobor is. Új anyagokkal kísérletezett, a krómacél mellett az általa kifejlesztett formalkidból is készített szobrokat. Köztéri alkotásai számtalan helyen megtalálhatók Magyarországon, Újbudán például az őrmezei Kérő utcában lévő díszkutat tervezte a Csokonai-díjas művész.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.