Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Akadálymentes a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség temploma

Újbuda   |   2014, szeptember 22 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hosszú tervezési és kivitelezési folyamat után szeptember 21-én átadták a Magyari István utcában a templom felvonóját. A lift utcaszintről a templomba, valamint az altemplom urnatemetőjéhez is szállítja a nehezen közlekedő, illetve mozgásban akadályozott híveket.

A pályázati pénzekből és Újbuda Önkormányzatának jelentős hozzájárulásából épült liftet a vasárnapi istentisztelet követően Bence Imre, a Budai Evangélikus Egyházmegye esperese adta át és áldotta meg.

A Kelenföldi Evangélikus templom története egy évszázados. Száz éve, 1914-ben alapították helyi lakosok azt az egyesületet, amely a templom felépítését tűzte ki céljául. A háború miatt azonban a híveknek 1925-ig kellett várniuk: akkor kapták meg a fővárostól a Kelenföld és Lágymányos határán lévő telket, amelyen - Schulek Frigyes, a Halászbástya építőjének fia - Schulek János tervei alapján kezdődhetett meg az evangélikus templom és kiszolgáló épületeinek felépítése.

A neoromán stílusú templom egy 31 méter magas tornyot is kapott, és az országban itt alakítottak ki elsőként a gyülekezeti munkát segítő helyiségeket.

Az 1928-ban felavatott épület orgonáját 1974-ben felújították, 1989-ben pedig kolumbáriumot (urnatemetőt) is építettek a templomhoz. A legutóbbi nagyberuházás a felvonó volt, amelynek átadásán tiszteletét tette Hoffmann Tamás polgármester és több önkormányzati képviselő is.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.