Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. vasárnap, Stefánia

Aki segítségre szorul, annak segíteni fogunk

Újbuda   |   2020, február 13 - 11:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudai Humán Szolgáltató Központ munkatársainak tapasztalatai szerint, aki bántalmazás, kapcsolati erőszak miatt hozzájuk fordul, az szinte minden esetben fél, és nem szeretné, hogy a bántalmazó felet megkeressék. Mivel a szolgáltatások igénybevétele önkéntes (a gyermekveszélyeztetés kivételével), ezekben az ügyekben a bántalmazottra koncentrálnak.

A központ a pszichológiai, illetve pszichiáteri tanácsadáson túlmenően információkat is ad, lehetőség szerint gyakorlati segítséget is nyújt. Ilyen például az anyaotthonokkal, védett otthonokkal való kapcsolatfelvétel, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) megkeresése, adományok közvetítése. Van lehetőség jogi tanácsadásra is, emellett a központ igyekszik a bántalmazottat megerősíteni abban, hogy szükséges a rendőrségi feljelentés, és távoltartást is lehet kérni.

Kiskorú gyermek veszélyeztetésekor a bántalmazóval is felveszik a kapcsolatot. Az eset súlyosságától függően hatósági intézkedésre tesznek javaslatot, jelzik a rendőrségnek, hogy a családban kiskorú bántalmazásának gyanúja áll fenn. Ha a családban az egyik szülő a bántalmazó, a másik pedig nem tesz ellene semmit, akkor ő is veszélyezteti a gyermeket. A gyermekek előtt zajló szülők közti bántalmazás is a gyermek veszélyeztetésének, bántalmazásának minősül.

A bántalmazást jelző személy adatait a jogszabályok alapján minden esetben zártan kezelik.

Az Újbudai Humán Szolgáltató Központ a veszélyeztetettség (bántalmazások) megelőzése, megszüntetése érdekében többek között az alábbi tevékenységeket végzi:

  • veszélyeztettséget észlelő és jelző rendszert működtet a Gyvt. 17.§-a alapján;
  • gyermekvédelmi jelzőrendszeri készenléti szolgálatot működtet, az intézményi nyitvatartási időn túli

telefonos elérhetőséggel (06/30/459 5090), azonnali segítségnyújtással;

  • pszichológusi, pszichiáteri, jogi tanácsadás,

segítségnyújtás;

  • családok átmeneti otthona, gyermekek átmeneti

otthona ellátási szerződés alapján;

  • gyermekek számára prevenciós és szabadidős

programok nyújtása;

  • mediáció (konfliktuskezelés);
  • családterápia, válásterápia;
  • óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység;
  • segítő beszélgetés;
  • családlátogatás.

Az Újbudai Humán Szolgáltató Központ szolgáltatásait a kerület lakói térítésmentesen vehetik igénybe.

Elérhetőségek

Cím: 1117 Budapest, Bogdánfy u. 7/D

Tel.: 06/1/688-6990

E-mail: hszk@hszk.ujbuda.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Forgalomtechnikai információ – Őrmező  

A Budapest ONE irodaház út- és közműépítésének kivitelezője, a Pedrano Construction Hungary Kft. téli munkavégzési tilalom alóli felmentési kérelmet nyújtott be az önkormányzathoz, melyet a Gazdasági Bizottság november 17-i ülésén elfogadott.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.