Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 20. szombat, Vendel

Akik még a Tévémacit is betiltották

Újbuda   |   2017, november 29 - 11:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Cenzorok és cenzúra a szocialista Magyarországon címmel tart érdekfeszítő előadást prof. dr. Horváth Attila, az ELTE Állam-és Jogtudományi Kar docense a Szent Margit Gimnáziumban. A rendezvényt december 4-én tartják a Feneketlen-tó melletti intézményben.

A szocializmus időszakában az állami és pártvezetők totális agymosásra törekedtek. Minden olyan regényt, verset stb. betiltottak, amely valamilyen oknál rendszerellenesnek tartottak. Az ötvenes években még Milne Micimackója is egy ideig tiltó listára került. Számtalan művet átírtak, vagy cenzúráztak. Még egy táncdalt is csak akkor lehetett elénekelni, ha a Sanzonbizottság azt engedélyezte. Emellett a költőket írókat megvesztegetve, bértollnokok egész hadseregét mozgósítva születtek a mindent elárasztó propaganda művek. A tankönyveket is átírták a történelemtől egészen a tatamamikáig – foglalta össze lapunknak december 4-ei előadása tartalmát prof. dr. Horváth Attila. Hozzátette: az előadás ezeket a sokszor tragikomikus eseteket mutatja be filmrészletekkel, betiltott zenékkel és cenzúrázott irodalmi alkotások felidézésével.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Felavatták Veress Miklós keramikus művész emléktábláját  

Emléktábla került Veress Miklós keramikus művész tiszteletére a Hengermalom út 2/c. számú ház falára az Összefogás Újbudáért Egyesület és Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Újbuda Önkormányzata támogatásával. A művész hat évtizedet élt a házban családjával.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.