Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Átadták a Hidász elismeréseket

Újbuda   |   2018, június 21 - 13:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

A szakmai elismerést kapott az Műegyetem Építőmérnöki Karának két professzora a Hidászokért Egyesület konferenciáján.

Az idei díjkiosztó ceremónián az Év Hidásza elismerést Dunai László, a Budapesti Műszaki és  Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának dékánja, a Hidak és Szerkezetek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára kapta. A számára kedves Szabadság-hídról elmondta: Feketeházy János terve, magyar gyártó és kivitelező megvalósításával, nagyon szép szerkezetet eredményezett. Az alkalmazott statikai rendszerben egyáltalán nem tipikusan kialakított konstrukció, a befüggesztett középső rész alakja nem az igénybevételeket követi, hanem a gyönyörű íves formát szolgálja. A hídon és történetén nagyon sok mindent el lehet magyarázni a hallgatóknak, a szerkezeti viselkedés és kialakítás mellett az alkalmazott anyagokat, a pályaszerkezet fejlődését, a korróziós károkat, a fáradást, valamint a felújítások szükségességét és módját is. - Azon hidak közül, amelyek megvalósításában részt vehettem a dunaújvárosi Pentele híd áll legközelebb hozzám. Mind a tervezés, mind a kivitelezés során nagyon sok szép és kihívást jelentő feladat megoldásában segíthettem a megszületését -mondta.

A hidak ügyéért tett kiemelkedő teljesítményt elismerő Apáthy Árpád-díjjal Farkas Györgyöt, a Hidak és Szerkezetek Tanszék egyetemi tanárát jutalmazták oktatói tevékenységéért. A professzor hangsúlyozta: a hídépítés Magyarországon ismét fellendülőben van, amit elsősorban az infrastruktúra folyamatos fejlesztésének igénye táplál: „épül a Komáromi Duna-híd, nemrégen fejeződött be a budapesti Új Duna-híd tervpályázat, amelynek szakértői zsűrijében foglalhattam helyet, de ezeken kívül számos további kisebb-nagyobb híd építése, tervezése is folyamatban van”. Úgy véli: a hidak különleges műtárgyak, „jelenlétük biztosítja az emberi kapcsolatok alakulását, és évtizedekre, esetenként évszázadokra meghatározzák egy adott régió fejlődését, tájképi megjelenését. Ebben rejlik a hídépítés oktatásának szépsége: megértetni a hallgatókkal, hogy egy híd esetében az anyag, a szerkezet, a funkció és a forma egységét kell megteremteni.

forrás:bme.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.