Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 2. csütörtök, Áron

Átadták a megújult Gazdagréti teret

Újbuda   |   2018, december 19 - 10:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ünnepélyesen felavatták a gazdagréti lakótelep felújított központi közösségi terét. Újbuda Önkormányzata több mint százmillió forintot fordított a beruházásra, amelyhez további 140 millió forintot nyert el a főváros
TérKöz 2016 pályázatán.

 

– A TérKöz pályázaton az elmúlt hét évben már több mint 14 milliárd forint támogatást ítélt meg a főváros – emelte ki az ünnepélyes átadáson Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes –, ami a kerületek önrészével együtt 30 milliárd forintos beruházási összeget jelent. A pályázat sikeres, nagyon sok közösségi tér újult meg, számos új funkcióval gazdagodott Budapest, ami azt jelenti, hogy a TérKöznek van létjogosultsága, így a pályázat a jövőben is folytatódik – tette hozzá.
Hoffmann Tamás polgármester Gazdagrét átalakulásáról és a TérKöz pályázat fontosságáról is beszélt. – A közterületek megújítása, a futókör építése, a Szivárvány Óvoda bővítése és teljes felújítása, valamint az új védőnői központ kialakítása ugyanúgy része ennek a koncepciónak, ahogyan a Gazdagréti tér mostani rekonstrukciója is. A fővárosi kerületek nem kis szigetek, hanem Budapest szerves részei, ezért is fontos a fővárosi önkormányzat támogatása, ezért is fontosak a TérKöz pályázat által támogatott projektek, ahogyan ez is – mondta Újbuda polgármestere.
A Kaptató sétány északi végpontja, a 244 millió forintból felújított Gazdagréti tér jelentőségét növeli, hogy buszvégállomás kapcsolódik hozzá. A terepadottságok miatti szintkülönbségeket lépcsőkön és rámpákon keresztül lehetett eddig áthidalni, így az akadálymentesítés volt a megújítás egyik sarkalatos pontja. Az volt a cél, hogy a Gazdagréti tér valós fogadó térré váljon, ezért nagy hangsúlyt fektettek a tervezők az egységes megjelenésre és a közösségi lehetőségek bővítésére. A burkolt felület és a berendezési tárgyak felújítása mellett új funkciók is megjelentek a területen. A gazdagréti lakótelep lakóinak mindig is lényeges volt az egészséges, zöld környezet. A meglévő fák megtartása mellett új fákat is telepítettek, elsősorban a parkolók és a szolgáltatóépületek között létrejött közösségi téren.
A megújítás során jelentősen növekedett a cserje- és az évelőfelületek nagysága, közösségi díszkertek létesültek, amelyek lehetőséget nyújtanak a közösségépítésre, bevonva a lakosságot a telepítésbe és a fenntartásba. A lakótelepen már nagy hagyománya van a helyiek önkéntes, egyéni zöldítési akcióinak, a jelenlegi kialakítás mindezt szervezett és összefogott formába igyekszik önteni – nagyobb esztétikai összhang reményében.
A tervezési terület részét képezi az északi gépjárműforgalmú út, illetve a hozzá tartozó, a szolgáltatóépületeket kiszolgáló parkolók rendezése is. Itt az eddigi kaotikus állapotokat rendezett, merőleges parkolóhelyek váltották fel, továbbra is magas parkolószámot, biztonságosabb gyalogosközlekedést és tartózkodást biztosítva. Ezek a burkolt felületek alkalmasak hétvégi gazdapiacra, ahol a termelők a parkoló felől, közvetlenül a gépjárművekből tudnak árusítani, emellett a burkolaton lesz helyük a különböző egyéb kitelepüléseknek, eseményeknek is. Ezt igazolta az ünnepélyes átadó is, amelyre meleg teával és finomságokkal várták a nagy számban érkező közönséget. A rendezvényen fellépett a Con Spirito Quartet, a Szivárvány Táncszínház, valamint a FiveLive Acapella együttes. A szervezők újrahasznosított anyagokból készítették el az ünnep dekorációit, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Óvodai beiratkozás 2020/2021  

A jelenlegi veszélyhelyzet miatt rendhagyó módon, a személyes kontaktust elkerülve lehet az óvodai beiratkozásokat megtenni, a 2020/2021 nevelési évre. A XI. kerületi önkormányzati óvodák vezetői 2020. április 21-éig az Oktatási Hivatal által megküldött lista alapján, hivatalból felveszik azokat a kerületi gyermekeket a lakcímük szerint illetékes óvodába, akikre vonatkozóan nem érkezett jelzés más óvodától, hogy oda felvételt nyertek.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.