Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 16. hétfő, Edit

Átalakuló város az építész szemével

Újbuda   |   2018, május 11 - 10:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kerekes György városépítész, egykori fővárosi főépítész már húsz évvel ezelőtt is behatóan foglalkozott Újbudával, sok terv, tanulmány fűződik nevéhez. A kerület egyik legszebb pontján, a Feneketlen-tónál beszélgettünk vele az átalakuló városról.

Miben változott Újbuda az elmúlt húsz esztendőben, ha az ipari területek revitalizációját nézzük?

Nagyon sokban. A rendszerváltást követően sok ipari üzem ment tönkre, zárt be, viszont a területeken ott maradtak a nyomok. Jó példa erre a lágymányosi iparterület, ahol szépen látszik, hogy az elhagyott rozsdaövezetből miként lesz lakó- és irodanegyed. Ez a folyamat egyre inkább dél felé húzódik Újbudán. Hatalmas változás, hogy egyre inkább keressük a kapcsolatot a Dunával. Itt meg is van rá a lehetőség, nem zárja el az embereket a rakpart a folyótól.


Trendnek tűnik, hogy az ipari jellegű épületek megmaradnak, de a funkciójuk változik. Budapesten is érezhető ez a fajta újrahasznosítási igény?
Igen. És nemcsak a belvárosi vagy a Duna melletti területeken, de a külső részeken található egykori ipari zónákban is. Például Kőbányán is sok olyan egykori ipari épület van, amelyet nem bontottak el, hanem felújítás után komoly, 21. századi funkciókkal épül újjá.

Kell ennyi iroda?
Igen. Irodából mostanság a sok sem elég. Az informatikai forradalom nagyon sok olyan munkahelyet teremt, amelyhez irodák kellenek. Ez most trend, és még nem látjuk a végét.

A Feneketlen-tó melletti parkban beszélgetünk. Sokat olvastunk mostanában egy közeli ingatlanberuházásról.
Abszolút illik a sorba ez is. Elhagyott gazdasági, ipari területről van szó, amelynek java része beton, nagyjából 5–6 százaléka zöld terület. Egyszerűen nem való ide, Újbuda egyik legszebb részére. Az, hogy ott modern irodaház épül jelentős zöld területtel körülvéve, kifejezetten minőségi változást jelent. Sajnos voltak félreértések, főleg információhiányból fakadóan, ám ezek, ha jól tudom, tisztázódtak. Azt mindenképp kiemelem a telekkel kapcsolatban, hogy az ott majd elinduló munkálatok semmilyen módon nem befolyásolják a Feneketlen-tó környezetét, hiszen legalább 300–400 méterre van a tótól, és takarásban is van, a Hotel Flamenco épülete miatt nem látszik a parkból. Az azonban biztos, hogy egy korszerű épület emeli a környék presztízsét.

Kelenföldön is folyik egy óriási beruházás...
Évtizedes igényt elégít ki az oda tervezett iroda- és bevásárlóközpont komplexum. Ha megvalósul egy régebb óta élő terv, és átkerül a Déli pályaudvar forgalma Kelenföldre, akkor egy új csomópont jön létre. Autópálya, vasút, metró, buszok és a meghosszabítás alatt álló 1-es villamos találkozik ott, így jó gondolat egy városi alközpont létrehozása. A fejlesztéssel az egész környék megújul.


(K. J. A.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Hatástalanították a bombát  

A Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei vasárnap délben hatástalanították a Szent Margit Gimnáziumnál még hétfőn, egy építkezésen talált második világháborús, 250 kilogrammos amerikai légibombát, a rendőrség feloldotta az útlezárásokat. A lakásukból ideiglenesen kiköltöztetett szentimrevárosi lakókat a Gárdonyi Géza Általános Iskola tornatermében várták, amely a zárás idején befogadóhelyként üzemelt.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.