Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 22. kedd, Móric

Autizmussal élők ellátását segíti Újbuda

Újbuda   |   2019, szeptember 27 - 09:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tizenkét, 18 éves kort betöltött, autizmus spektrumzavarban szenvedő személy számára alakította ki a nappali ellátás feltételeit Újbuda Önkormányzata a Fejér Lipót utcában, az Újbudai Szociális Szolgálat Kelenföldi Szociális Ház telephelyén. Ez kapcsolódik ahhoz a több száz milliós beruházáshoz, amely a többi épületrészben már lehetővé tette a pszichiátriai betegek és a halmozottan sérültek nappali ellátását.

Az épület korszerű hűtés-fűtés rendszert, modern, tágas ebédlőt, akadálymentes közlekedésre alkalmas tereket kapott. Készen vannak az intézmény udvarfelújítási tervei is, ezeket a költségvetési fedezet biztosítását követően ütemezetten valósítják meg. A kertben kialakított speciális elemek, magas­ágyások a fogyatékossággal élők igényeit szolgálják majd. Hamarosan elkészül a Fejér Lipót utcai új, akadálymentes bejárat, és kialakítják a játszóudvart.
Molnár László alpolgármester a megnyitón kiemelte: az intézményben olyan ellátási forma valósulhat meg, melyre joggal lehet büszke Újbuda Önkormányzata, hiszen nagyon kevés kerületi önkormányzat tart fenn nappali ellátást autistáknak. – Olyan családokat segítünk ezzel, amelyek otthonukban gondozzák autista gyermeküket – mondta az alpolgármester.
Az ellátás szakmai tartalma gyógypedagógiai segítségnyújtás, a komplex segítő tevékenységrendszer célja az autizmusból eredő hátrányok kompenzálása. A nappali ellátás szakértői vélemény birtokában vehető igénybe. Korlátozott számban Budapest egész területéről tud fogadni autista személyeket az intézmény.


(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tesztek és módszerek: Az igények nőnek, a lehetőségek szűkülnek  

Ezentúl 19 500 forintnál nem lehet többet kérni a koronavírustesztért – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a szeptember 16-i kormányülés után. A döntés nagyon megosztotta az érintetteket. Miközben a lakosság jelentős részének ez még így is megfizethetetlen, addig a magánegészségügy szereplői közül többen fontolgatják, hogy kilépnek a piacról, a hatósági ár ugyanis nem mindig fedezi a költségeket. Az egyre aggasztóbb járványhelyzetben viszont a tesztelési kapacitások növekedésére volna szükség, miután az állam lehetőségei végesek, van, hogy egy hét is kell a hatóságilag elrendelt teszt eredményének megszületéséhez.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.