Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Az elhízás elleni harc nagy alakja

Újbuda   |   2018, június 8 - 09:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Életműdíjat kapott Pados Gyula obezitológus, a Szent Imre Kórház orvosa, aki rengeteg embernek segített lefogyni.

Az elmúlt évtizedekben számos elismerésben részesült. Nemrég megkapta a szakmai társaság, a MOMOT életműdíjat is. Mit jelent ez az ön számára?
A 2006-ban elnyert Semmelweis-díj jelentős orvosi kitüntetés volt, a most kapott életműdíjat azonban a legnagyobb elismerésnek tartom, mert ezzel a szakma kinyilvánította, hogy két területen is elégedettek a munkámmal. Dr. Bedros J. Róbert terjesztett fel erre a díjra, akivel 2007 óta vagyunk közvetlen kapcsolatban. Ő két területről is jól ismeri életművemet, hiszen ő a Szent Imre Kórház főigazgatója, valamint a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) alapító elnöke.

Melyik eredményére a legbüszkébb?
Talán arra, hogy 18 ezer fogyókúrázónak segíthettem életem során. Később Bedros professzorral és Simonyi Gábor főorvossal közösen folytattam tovább, így ez a szám már 25 ezernél jár. Az egész országban megismertek bennünket.

Rengeteg ember küszködik elhízással. Mi ennek az oka?
A kalóriafelvételünk átlagosan 2200-2800 kilokalória naponta, pedig 1500-1800 elegendő volna. Majdnem mindenkinek van okostelefonja, ezek segítségével mérhetjük a napi lépésszámot. Az optimális 4000–10 000 volna, de már 1200-1500 lépéssel is lehetne fogyni.

Mi az, amire a leginkább oda kell figyelni az embereknek?
Ötven éve szorgalmazzák a zsírszegény diétát, de ez megbukott. Elsősorban a gyorsan felszívódó szénhidrátokat kell kerülni, ez a fogyás legfontosabb titka.

Melyek a leggyakoribb és legnagyobb tévhitek a fogyókúrával kapcsolatban?
A zsírszegény diéta erőltetésén túl a folyadékfogyasztás elhanyagolását említeném, és a testsúlymérés kihagyása se vezet jóra, ha valóban szeretnénk lefogyni.

Mi a titka a Szent Imre kórházban létrehozott Lipid részlegnek?
A Lipid részleg 1983 óta, tehát már harmincöt éve működik. Bedros J. Róbert reformját követően Országos Obezitológiai Centrummá változott, tehát ide elsősorban nem a koleszterinproblémás betegek, hanem az elhízottak érkeznek. Most már olyan obezitológusok is dolgoznak az osztályon, akiket a MOMOT vizsgáztatott, a centrum hírneve is nőtt. Két-három hónap várakozás után a Lipid Ambulancián keresztül lehet beutalni ide a betegeket, akik 600 kalóriás diéta mellett hetenként átlagosan 3,8 kilót fogynak, és ez nagyon lelkesíti őket. Emellett belgyógyászati vizsgálatokkal ügyelünk az egészségükre és az otthoni 1200-1500 kalóriás diétára is kiképezzük őket. Ha pedig szükséges, ismételten is felvesszük az elhízottakat az ambulanciára.


(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban  

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.