Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 10. hétfő, Lőrinc

Az első lépés a lelki segítségnyújtás

Újbuda   |   2020, február 13 - 11:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán ingyenes segítséget, támogatást kapnak azok a családon belüli erőszaknak kitett emberek, akik megkeresik az Újbudai Humán Szolgáltató Központot. A segítségnyújtás pilléreiről és az elmúlt év mérlegéről Juhászné Csuka Csillát, az intézmény vezetőjét kérdeztük.

Tapasztalataik szerint kik tudják, hogy családon belüli erőszak ügyében is megkereshetik a Humán Szolgáltató Központot?

Jellemzően fiatal nők, kisgyerekesek, idősek fordulnak hozzánk, de előfordult már olyan is, hogy bántalmazott gyermek kért segítséget. 2019-ben 32 fizikai, 63 lelki és egy szexuális bántalmazás került felszínre. Ezek sajnos magasabb számok a tavalyelőttieknél, de ez a tendencia azt is mutatja, hogy hatékonyabb a felderítés, jobban működik a jelzőrendszer, több eset derülhet ki.

Mi az, amiben a központ segíteni tud?

Az első, nagyon fontos lépés a lelki segítségnyújtás. A bántalmazottak lelkileg nagyon rossz állapotban vannak, nehezen beszélnek elszenvedett sérelmeikről, nem is nagyon tudják, hová forduljanak, mi az, amit elmondhatnak. Az első út a pszichológushoz vezet, aki feltárja, milyen állapotban van az elszenvedő, és milyen terápiára van szüksége. Súlyosabb esetekben a pszichiáter kollégához irányítjuk az áldozatot. Ha valaki jogi lépéseket szeretne tenni, ebben is tudunk segíteni. Amiről sokan nem tudnak: megelőző távoltartást is lehet kérni, ami ugyan nagyon rövid idő, de legalább levegővételhez juthat az áldozat.

Mit tehet az, aki személyesen akar segítséget kérni, illetve az, aki fel szeretné hívni a figyelmet a környezetében érzékelt bántalmazásra?

A segítségkérés bárhogyan történhet. Személyesen, írásban, telefonon, intézményünknek számos elérhetősége van. Nyitvatartási időben bárki bejöhet, a telefonos jelzésekre is minden esetben reagálunk. Ha a központi e-mail címre érkezik a jelzés, egy esetfelelős közreműködésével azonnal elkezdődik az eljárás. Minden egyes esetet megvizsgálunk. Az a fontos, hogy aki segítségre szorul, annak segíteni fogunk.

T. E.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Párakapu, árnyékoló és ivóvíz a kormányhivatali ügyintézésre váróknak  

Aki járt mostanában hivatalos ügyet intézni a Kormányablaknál, tudja, hogy esetenként kígyózó sorok is állnak a Bocskai úti épület előtt a hőségben. Újbuda Önkormányzata éppen ezért saját költségén árnyékolót, párakaput és ballonos ivóvizet helyezett ki a Kormányhivatal bejárata elé, hogy enyhítsék a kánikula hatásait, javítsák a sorban állók komfortérzetét.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.