Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Az irodalomkritikai előadás a Hadikban

Újbuda   |   2017, április 4 - 16:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több programot is indít idén tavasszal a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a professzionális irodalomkritika erősítése érdekében. A Kritikustusa sorozat magyar es világirodalmi alkalmakkal jelentkezik, és a szervezet évközi próza- és líraműhelye mellett kritikaműhelyt is indít. A nyitányt a Hadikban tartják április 6-án.

A FISZ közleménye szerint a szervezet nyári táboraiban már az elmúlt években is folyamatos sikerrel működött a kritikaműhely, és éppen a nagy érdeklődésre való tekintettel indulnak el a műhelyek év közbeni kínálattal is Smid Róbert és Zelei Dávid vezetésével.
A K típusú átvilágítás névre hallgató, rendszerint egy-egy központi téma köré szerveződő műhelyek alkalmával előbb egy fiatal, de már tapasztalt kritikus beszél tapasztalatairól és módszereiről, majd egy-egy pályakezdő ehhez kapcsolódó szövegét elemzik a hallgatóság aktív részvételével.
Az első műhely április 24-én lesz az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a meghívott vendég Dánél Mónika lesz. Az alkalom központi témái közt szerepel a társadalmi nem és kritika kapcsolata - olvasható a közleményben, amelyben kitérnek arra is: tavasztól a magyar irodalmi alkalmak mellett világirodalommal is jelentkezik a 2011 óta Antal Nikolett, Szekeres Nikoletta és Tóth-Czifra Júlia közreműködésével rendszeresen szervezett Kritikustusa című programsorozat.
A program erősen épít a fiatal kritikusokra, akik így a közönség előtt élőben is gyakorolhatják a műhelymunkán elsajátított tudást. A legjobb kritikákat a SZIF Online irodalmi portálon publikálják.
A Kritikustusa tavaszi sorozatának indulásaként április 6-án délután a Hadik Kávéházban Roberto Bolano 2666 című monumentális művét Zelei David moderálásával Bartók Imre, Sipos Balázs es Urban Bálint elemzi. Május 9-én magyar irodalmi kitekintéssel folytatódik a sor, hiszen Kötter Tamás negyedik, az idei könyvfesztiválra megjelenő könyve, az IKEA lesz a kritikai beszélgetés témája.
A budapesti újítások mellett Debrecenben is beindult a Rock & Read című beszélgetéssorozat, amelyen április 11-én, a magyar költészet napján Al Berto és Seamus Heaney könyvei kerülnek terítékre - áll a közleményben.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Online fogadóóra dr. László Imrével  

2020november0409:00
»
2020november0410:00

Az online fogadóórák sorát ismét László Imre polgármester folytatja. Beszámol az elmúlt egy hónap eseményeiről, döntéseiről, illetve válaszol az Önök kérdéseire. Ezeket már most feltehetik itt az oldalon Messenger üzenetben vagy az élőben közvetített fogadóóra alatt kommentben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.