Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. vasárnap, Hedvig

Az Újbudai robotok menetelése I. rész

Újbuda   |   2019, március 5 - 13:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Három részes sorozat indult Újbuda Facebook oldalán, amelyben a tavalyi robotprogramozó versenyeken szép eredményeket elért csapatokat mutatjuk be.

Nyár elején szép eredménnyel „futottak be” az Újbudai Robotok az országos robotprogramozó-, illetve a WRO (World Robot Olympics) versenyen, ahol egy úgynevezett LEGO mindstorms EV3-as robotot kellett különböző feladatokra „betanítani”, azaz beprogramozni. A kerületi 13-14 éves srácok - Kiss Botond, Nagy Péter Gergely és Tarjányi László - alkotta Újbudai Robotok III. nevű csapat az egyik versenyen 4, a másikon 8. helyezést ért el.

- A felkészüléskor viszonylag pozitív reményeink voltak, de a helyezés mindnyájunkat meglepett, persze jó értelemben - nyilatkozták a fiúk, aki azt is elmondták, hogy úgy indultak el a versenyeken, hogy előtte mindössze 2 éve jártak programozni. A versenyek előtt kettő-három hónappal kezdték el a felkészülést. Mindnyájunknak megvolt a maga motivációja, miért menjen. Egyikük már tíz éves kora óta programozott különböző dolgokat (kisautó, locsolórendszer), ezért úgy érezte, ez egy neki való megmérettetés. Nem különben másik két társa. Úgy érezték nagyon jól felkészültek, de a versenyek így is okoztak meglepetéseket.

Mint kiderült, mindkét versenyen nagyon pontosan kimérendő feladatok voltak, és az egyik legnagyobb akadályt a tömeg jelentette. - Akár több percig is sorba kellett állni a próbálási lehetőségért, úgy, hogy az egész feladatra nem volt több idő 10 percnél - mesélte Nagy Péter Gergely. Elmondásuk szerint az idő volt a legnagyobb ellenfelük. - Minden feladatnak megvan a maga könnyebbsége, nehézsége, például a kijelzős feladatokat nehéz beprogramozni, a kanyargós feladatoknál viszont csak tippelhetsz a fordulási szögre - magyarázta Kiss Botond. Elmondásuk szerint sok olyan feladat volt, amit előre be kellett magolni, különben nem lehetett tudni. Az egyik versenyen „karanténba” kellett vonulniuk, a csalás megelőzése érdekében. Mindkét versenyen csak egy apró hibán csúsztak el, de azzal is értékes pontokat veszítettek. Mindemellett nagyon élvezték mindannyian a versenyt.

Elmondásuk szerint a részvételben az volt a legjobb, hogy együtt végezték a feladatokat, valamint, hogy a programozásban tudták megmutatni tehetségüket, nem csak sportversenyekben. Már mindannyian úgy gondolják, ha nagyok lesznek, az informatika mindenképp része lesz az életüknek később is. - A programozás megmutatta nekem, hogy milyen az a világ, ami csak 1-esekből és 0-ásokból áll, nagyon megtetszett ez az egész programozás, be is iratkoztam az idei turnusra is - nyilatkozta Tarjányi László. Véleményük szerint a tanáruk mellett nagyon sokat segített nekik a felkészülésben a Youtube, ahol a programozással kapcsolatos videókat tudtak nézni ezerszámra.

A két versenyen elért szép helyezéseket a kerület is nagyra értékelte, ezért a polgármester úr a nyertes fiúkat egy-egy Raspberry PI-jal ajándékozta meg, ami egy beprogramozható miniszámítógép, idén ezzel kapcsolatos oktatás is indult a kerületben.

- Nagyon sok szép élménnyel gazdagodtunk, nem is beszélve a helyezésről és a nyereményről. Végső soron eléggé jó dolog a programozás - mondták az interjú végén egyöntetűen a fiúk.

(Az interjút Both Samu 12 éves tanuló készítette kortársaival.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kajak-kenu: Kisbán Zsófia világbajnoki ezüstérmes  

MTI/Szigetváry Zsolt

Óriási sikert hozott a Koppenhágában megrendezett kajak-kenu világbajnokság a magyaroknak: az éremtáblázaton az első helyen zártak, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot hoztak haza Dániából.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.