Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 29. csütörtök, Nárcisz

BKK: lakossági fórum az 1-es villamosról

Újbuda   |   2014, július 17 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az 1-es villamos vonalrekonstrukciójáról és Budára hozataláról tartott lakossági fórumot a BKK a Polgármesteri Hivatalban. A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Vitézy Dávid beszámolt az eddigi munkálatokról és ismertette a vonalhosszabbítás terveit. A lakók elsősorban a tervezett fakivágás és a várható zajterhelés miatt tiltakoztak.

Az 1-es villamos pályájának rekonstrukciójáról és Újbudára hozataláról tartott lakossági fórumot a kerületben a Budapest Közlekedési Központ. Az eseményen BKK vezérigazgatója elmondta, hogy a város legfontosabb körgyűrűs járatának állapota 1984 óta folyamatosan romlott, ami miatt rendszeres volt a sebességkorlátozás. Beszámolt arról is, hogy a vonalon, a zuglói szakasz kivételével már befejeződött a felújítás. A teljes beruházás legnagyobb eredménynek a villamospálya Újbudára vezetését tartja. Vitézy Dávid szerint az új szakasz kiszolgálja majd az egyetemváros és az Infopark térségét, a Szerémi úton keresztül a Hengermalom útra jutva pedig eléri a Fehérvári úti villamosokat. - Fontos kapcsolat jön létre a Dél-Budáról érkező járatok között, az utasok pedig kevesebb átszállással, gyorsan, kötött pályán közlekedhetnek – mondta.

A lakossági fórumon a közlekedési központ szakemberei bemutatták elképzeléseiket. Az újbudai munkálatok során először a Fehérvári útig épül ki a villamospálya, az ideiglenes végállomás pedig a Fehérvári - Hengermalom utak kereszteződésénél lesz. A beruházás következő szakaszában épül meg - két újabb megálló beiktatásával - a Kelenföldi metróvégállomásig tartó teljes vonal. Mivel a tervezők az Etele úti szakaszra középtengelyes vezetést javasolnak, azaz az úttest közepére tervezték a villamossíneket, ehhez ki kell vágni a jelenleg ott található fasort. Ellenben megtartanák a parkolóhelyeket és zöldfelület-rendezést is végrehajtanának az Etele út mentén, pótolnák a fákat.

Az Összefogás Zöld Felületeink Védelmében Lakótelepi Civil Mozgalom képviselői kifogásolták a tájékoztatást, úgy vélik a témában nemcsak az egyeztetések, hanem a társadalmi vita is elmaradt, ami pedig ilyen horderejű esetben nélkülözhetetlen. A bemutatott terveket ijesztőnek, brutálisnak és érzéketlenek találják, ezért érdekeik védelmében aláírásgyűjtésbe fogtak. Szerintük 50-60 éves fákat nem lehet úgy lecserélni, mint a padokat, a főváros pedig szinte minden fejlesztéssel zöld felületet veszít. A BKK vezérigazgatója elmondta, hogy a tervezés során rengeteg verziót kielemeztek; számítások szerint a középtengelyes megoldás jóval nagyobb haszonnal, mint kárral jár.

A Szerémi út lakói elsősorban a zaj és a parkolóhelyek miatt aggódtak, ezért a zajvédő fal újra- vagy visszaépítését, valamint biztonságosabb kerékpáros közlekedés kialakítását kérték. Vitézy beszámolt arról, hogy Budapest legnagyobb, ezer férőhelyes P+R parkolója épül a Kelenföldi pályaudvar használaton kívüli területén és az Etele téri oldalra is terveznek egyet. Hozzátette: a lakók nyugalma érdekében a legkorszerűbb, zajcsillapítással, rezgésvédelemmel ellátott pályaszerkezet épül és az egész vonalon füvesítik a vágányokat.
A Budapesti Közlekedési Központ várhatóan év végéig lezárja a tervezési folyamatot, a kivitelezés első szakaszát pedig 2015 első negyedévében fejezik be.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Szelíd türelemmel élek - Interjú Erdélyi Timea színésznővel  

Erdélyi Timea a Karinthy Színház Maga lesz a férjem című előadásnak egyik főszereplője. 2020 őt is számos nehézség elé állította, de mint meséli, ennek ellenére sok mindenért hálával tartozik sorsának. Rendkívüli helyzetekkel, mozgalmas eseményekkel tarkított nagy kihívás ez az év számára is.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.