Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. kedd, Vencel

BME: konferencia a membránkutatásról

Újbuda   |   2019, október 7 - 18:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Huszonöt ország több mint száz membrántechnológiai kutatással foglalkozó szakemberének szervezett európai szintű konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Magyarországon mindössze öt felsőoktatási intézményben és kutatóintézetben végeznek membrános vizsgálatokat. Cséfalvay Edit, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének egyetemi docense, a konferencia társelnöke kifejtette: a GPK-n, valamint a Vegyészmérnöki és a Biomérnöki Karon is zajlanak a témához kapcsolódó kutatások, a program szervezésében mindkettő részt vett. Előbbiben a műegyetemi membrántechnológiai kísérletek egyik fókuszpontja a hulladékvizek kezelésének vizsgálata (pl. nehézfémtartalmú vizekkel vagy galvanizáló üzemek vizével kapcsolatos membrános műveletek), míg utóbbiban a gyógyszergyári, szerves anyag tartalmú hulladékvizek pervaporációval és hibrid eljárásokkal történő kezelésével összefüggő elemzéseket folytatnak.

Az eseményen érintették a membrántechnológia egyes területeit: szó esett a környezetvédelmi vonatkozásokról, a membrángyártás technológiájáról, az ivó- és szennyvizek kezeléséről, a modellezésről, amely az elválasztás során döntő fontosságú lépés, a gáz- és a gőzszeparációs eljárásokról, az elektro-membrán eljárásokról és a technológia fejlesztésről. A membrántechnológia tudományának több neves szakértője is beszámolt legfrissebb kutatási eredményéről.

forrás: bme.hu

Fotó: Mika László Tamás (VBK)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.