Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. péntek, Nándor

Boldog Karácsonyt!

Újbuda   |   2017, december 23 - 14:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

.

Tisztelt Olvasók! Kedves Újbudaiak!

Jézus eljövetelével beköszönt a fény is. A téli napfordulót, december 21-ét megelőző hetek évezredek óta a sötétség és a hideg átmeneti győzelmére emlékeztették az embereket. Az északi félteke számos kultúrájában ünnepelték a várakozás napjait, azt, hogy újra felragyog a Nap, és a ború helyét a bizakodás öröme veszi át. A keresztény közösségek adventkor nem csak a Megváltó születésére készülnek, emlékezve a próféciákra, az angyali üdvözletre vagy a betlehemi csillagra. Hiszen a titokzatos égi jel is a fényt szimbolizálta a születés éjszakáján, és Őt, aki az emberiség bűneit magára vállalva fényként küzd majd meg a sötétséggel, hogy elhozza a reményt.

Az adventi időszak és a karácsony az elmúlt évtizedekben kétségkívül átalakult. A már november elején felvillanó karácsonyi fények, az ünnepi díszbe öltözött üzletek és a karácsonyi vásárok sokszor őrült forgataga inkább a nyüzsgés, mintsem a türelmes várakozás periódusára emlékeztetnek.

Közkeletű vélekedés – és talán igaz is –, hogy ma az emberek nagy része nem szeret és nem is igazán tud várakozni, nem ismeri a sóvárgás izgalmát, a beteljesedés boldogságát, ehelyett futva éli az életét. Egy azonban biztos: mindezek ellenére a karácsony minden esztendőben elhozza a megérkezés örömét. Nem csak Jézus Krisztus érkezik meg ilyenkor, de magunk is megérkezünk otthonainkba, szeretteink körébe.

Újbuda szerencsére évről évre egyre többeknek jelenti ezt az otthont, ahová nem csupán karácsonykor, hanem minden nap jó megérkezni. Egy olyan kerületet, amely – egy családhoz hasonlóan – nem csak számít, de figyel is ránk. Segítségünkre van a nehézségeinkben, és velünk együtt örül a sikereinknek. Egyszerre jelenti a biztonságot és a kalandot, a hagyományt és a megújulást, a klasszikus műveltséget és a kortárs kultúrát.

Az előttünk álló napok arra is alkalmasak, hogy visszatekintve a mögöttünk hagyott esztendőre, újraélve annak sikereit és kevésbé boldog pillanatait, erőt merítsünk a következő év, évek feladatainak elvégzéséhez. Mert legyenek bármennyire szépek az eredményeink, nem dőlhetünk hátra. Szükség lesz mindenkire ahhoz is, hogy megőrizzük, amit eddig elértünk, és továbbmenjünk a megkezdett úton.

Kérem, engedjék meg, hogy áldott és békés karácsonyt, valamint örömökben és sikerekben gazdag, békés, boldog új esztendőt kívánjak minden újbudainak!

Dr. Hoffmann Tamás

polgármester

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Felavatták Veress Miklós keramikus művész emléktábláját  

Emléktábla került Veress Miklós keramikus művész tiszteletére a Hengermalom út 2/c. számú ház falára az Összefogás Újbudáért Egyesület és Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő kezdeményezésére, Újbuda Önkormányzata támogatásával. A művész hat évtizedet élt a házban családjával.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.