Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 17. szerda, Endre, Elek

Borkóstoló a Spin-Off Klubban

Újbuda   |   2017, október 2 - 12:35
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rendhagyónak számított az ősz első Spin-Off Klubja szeptember 28-án. A fiatalokat vállalkozásra buzdító civil szervezet ezúttal Szepesfalvy Annát Budafok-Tétény alpolgármesterét hívta meg a Szent István Egyetemre, hogy tartson előadást a főváros Bornegyedéről. A rendezvényen Budafok legfinomabb borait is megkóstolhatták a résztvevők.

Szepesfalvy Anna szerint a fiatal korosztály sajátossága, hogy a minőségi borok helyett, inkább az olcsóbbat választja. Emiatt fontosnak tartja, hogy fesztiválokkal, előadásokkal hívják fel a figyelmet az alkoholfogyasztás kultúrájára, és megtanítsák azt a felnövekvő generációknak. Az évente egyszer megrendezett Budafoki borfesztivál idén is óriási sikert aratott, amiből a városrész vezetése arra a következtetésre jutott, hogy van igény az olyan programokra, ahol nemcsak a környék borait, pezsgőit lehet megízlelni, hanem művészekkel, gasztronómiai különlegességekkel és vásárral is várják a látogatókat. A borfesztiválhoz hasonló kulturális programokra évente többször is szükség van, ezért is indították újra a Budafoki Pincejáratot minden hónap első szombatján. A buszra, amely körbeviszi az utasokat a budafoki borospincékben, Újbudán is fel lehet szállni.

Budafok-Tétény alpolgármestere az immár három éves YouInHerit projektre is felhívta a figyelmet, amelyhez másfél éve csatlakoztak. Céljuk az, hogy újra halhatatlanná tegyék az olyan tradicionális mesterségeket, mint a fazekasság, az olívaolaj gyártás, a sörfőzés, a tengeri só lepárlás, a gondolakészítés, vagy a borászat. A nemzetközi projektben magyar, szlovén, horvát, olasz és lengyel fiatalok dolgoznak közösen, feladatuk nagyfokú kreativitást igényel.

A Spin-Off Klub hallgatósága megismerhette a budafoki pincék egyedülálló világát, a közel 100 kilométernyi pincerendszert, valamint borokat és pezsgőt is kóstolhatott.

H. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orgonák éjszakája a 4-es metróban

A 4-es metró megállói nem csak építészeti szempontból kiemelkedőek, de kultúraközvetítő szerepük is tagadhatatlan, hiszen átadásuk óta számtalan zenei és irodalmi rendezvény helyszínéül szolgáltak már eddig is. Örömmel tudatjuk, hogy zenekedvelő utasaink számára az idei nyár sem telik metrókoncert nélkül, bár a megvalósulás nem mondható éppen hagyományosnak.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.