Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. péntek, Adorján, Adrián

Bráda Tibor ólomüveg ablak tervei a Bartók 1 Galériában

Újbuda   |   2019, augusztus 14 - 11:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Élete főművének tartja Bráda Tibor festőművész a dunaújvárosi Krisztus Király főtemplom festett ólomüveg ablakainak megtervezését. A munkát bemutató nagyméretű, színes képeket, valamint az üvegablak-készítés folyamatát dokumentáló filmet a Bartók 1 Galériában mutatták be augusztus 9-én.

Az újbudai Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész tervezte a dunaújvárosi Krisztus Király főtemplom festett ólomüveg ablakait. A kilenc nagyméretű alkotásból már három elkészült, különleges hangulatot adva a rendszerváltás idején épült templomnak. Az üvegablakok készítésének folyamatát, az éveken át tartó grandiózus munkát is bemutatták a Bartók 1 Galériában, ahol az ablakterveket nagyméretű, színes képeken is megcsodálhatta a közönség.

Az eseményen Baltási Nándor, a dunaújvárosi Krisztus Király főtemplom plébánosa mondott beszédet, a kiállítást Prokopp Mária művészettörténész nyitotta meg. A megnyitón részt vettek Bráda Tibor volt tanítványai is.

Látható volt Erős Péter Üvegbe álmodva című dokumentumfilmje is, amely betekintést nyújt az üvegművész alkótómunkájába, ahogy Németh Andrea fotóművész képei is, amelyek végigkísérték a nem mindennapi munkafolyamatot.

A kiállítás augusztus 20-áig látható a Bartók 1 Galériában.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újabb szigorításokról döntött a kormány  

A kormány mai döntése értelmében az óvodák, általános iskolás április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárnak, az általános iskolákban is digitális oktatásra állnak át. A közép- és felsőoktatásban is marad a digitális oktatás.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.