Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. vasárnap, Antal, Anett

Budapest100 a Bauhaus nyomában

Újbuda   |   2019, április 25 - 15:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Május első hétvégéjén tartják a Budapest100 idei programját, amely ebben az évben a BAUHAUS építészeti irányzat köré épül. A csatlakozó épületek és programjaik a rendezvény idején szabadon és ingyenesen látogathatók.

Száz éve nyílt meg a 20. század legnagyobb hatású művészeti iskolája, a németországi Bauhaus. Ennek alkalmából idén a korai modern építészettel foglalkozik a Budapest100, hogy bemutassa annak város- és gondolkodásformáló hatását.

Idén is több, mint 150 önkéntes szervező és kutató munkájának köszönhetően ötvennél is több helyszínen várják programokkal az érdeklődőket, akik láthatnak elegáns villákat, híres középületeket, színházat, strandot, és luxusbérházat, sőt teljes “bauhaus utcákat” is. Több ház büszkélkedhet híres lakókkal, izgalmas szépirodalmi és történelmi emlékekkel, sőt van, ahol a tervező(k) örökösei is mesélni fognak. A helyszínek kívülről és gyakran belül is különleges részletekkel lepik meg a szemlélőt. A Napraforgó utcától Csepelig, az Újlipótvárostól a Svábhegyig, a Palotanegyedtől a Dobsinai utcáig sétálhatnak a Budapest100 résztvevői a Bauhaus nyomában május első hétvégéjén.

A programhoz szakmai rendezvények is kapcsolódnak a Kortárs Építészeti Központ és a Geothe Intézet révén.

Idén Pécs csatlakozik a rendezvényhez, április 27-én egy városi sétán ismerhetik meg az érdeklődők azoknak a pécsi származású építészeknek az ikonikus épületeit, akik a németországi Bauhaus-hoz csatlakozva lettek mesterek később.

A Budapest100 a magyar CIRPAC-csoport történetét feldolgozó kiállítás megnyitásával kezdődik május 3-án, az OSA épületében.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

"A legszebb konyhakertek"  

“A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertje országos program az otthoni kertművelés értékére irányítja rá a figyelmet. A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük, és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.