Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 23. csütörtök, Tekla

Bútorokról szólt az első Arbor Feszt

Újbuda   |   2021, szeptember 9 - 10:25
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szép, szép ez a hatalmas kert, de hol lehet itt leülni? – merült fel a Villányi úti arborétumban sétálva a Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium (RBTSZK) diákjaiban, ezért megrendezték a „Bútort az Arborba!” című alkotóhetet és fesztivált a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kertjében. A rendezvényen ki lehetett próbálni a bútorkészítést, és az egyetemi karok is bemutatkoztak.

A MATE minifesztiválján a közönség dísznövények, termelői zöldségek és házi finomságok között válogathatott, de az érdeklődők urbanisztikai kerekasztal-beszélgetésen és koncerteken is részt vehettek. Az Újbuda Önkormányzata által támogatott rendezvény fő attrakcióját azonban a RBTSZK alkotóhete jelentette. Mivel az arborétumban nagyon hiányoztak kerti bútorok, a kollégium ötletpályázatot írt ki, és a nyertes koncepció terveit egy hét alatt meg is építették a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), illetve a MATE építész és tájépítész hallgatói.
Kovács Laura szervező elárulta, régóta szeretnének közösségi helyeket kialakítani a kertben. – Ebben hatalmas az előnyünk, hiszen van egy tájépítészeti karunk, ahol azt tanuljuk, hogyan helyezzünk el zöld környezetbe illeszkedő elemeket – mesélt a kezdeményezésről a szakkollégium gazdasági alelnöke. Tóth Bence projektmenedzser pedig azt hangsúlyozta, azért találtak ki egy teljes kivitelezést magába foglaló projektet, mert az egyetemen nincs olyan tantárgy, amely lehetőséget adna arra, hogy a tervezési fázistól az utolsó csavar behajtásáig mindent a hallgatók valósíthassanak meg.
A pályaművek közül zsűri választotta ki a legjobbakat. A BME építészeinek díjazott kerti bútora egy „oktatási kerekasztal” lett, a kör alakú padsor kiválóan alkalmas szabadtéri előadás vagy szeminárium megtartására. A győztes tájépítész hallgatók pedig egy napozó-pihenő padot készítettek. Feltétel volt, hogy fából készüljön a bútor, a zsűri azt is figyelte, hogy az adott tárgy mennyire illeszkedik az arborétum természetes közegébe. – Fontos szempont volt, hogy ne olyan művészeti alkotás szülessen, amelyre nem lehet kiülni, de ne is legyen annyira funkcionális a bútor, hogy vizuálisan ártson a környezetének – tette hozzá Bence.
Az eseményen az egyetem élelmiszer-tudományi, borász, kertész, illetve tájépítész kara is saját produktumaival mutatkozott be. A workshopok közül az egyik leglátványosabb Tóth Ádám MoME-ösztöndíjas formatervező bútorkészítő műhelyfoglalkozása volt, ahol az asztalosság fortélyait lehetett megismerni.

T. D.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Biztonságosabb hely lett a Kelenföldi pályaudvar  

A nagyvárosi aluljáró a társadalmi problémák olvasztótégelye, természetéből adódóan generálja a konfliktusokat. Augusztusban az Örs vezér terén járókat terrorizáló banda ügyét kapta fel a média, majd a beszámolók a Kelenföldi pályaudvart is feltették a problémás csomópontok listájára. A hatóságok fellépést ígértek, lapunk utánajárt, mi történt azóta.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.