Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 9. csütörtök, Lukrécia

Corvinus: a miniszter jóváhagyta a három kar elcsatolását, cél a kapmusz autonómiája

Újbuda   |   2015, szeptember 9 - 12:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jóváhagyta a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) három budai karának a gödöllői Szent István Egyetemhez (SZIE) csatolását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere - erről a budai campus három dékánja számolt be, miután szerdán a tárca vezetőjével egyeztettek. A felsőoktatási államtitkárság szerint a szaktárca célja a kampusz önállóságának és autonómiájának megőrzése és erősítése.

A felsőoktatási államtikárság közleménye szerint: Balog Zoltán miniszter szerda reggel hivatalában fogadta a Budapesti Corvinus Egyetemnek és a Szent István Egyetemnek a múlt héten bejelentett intézményi átalakításban érintett egyetemi és kari vezetőit. Az egyeztetésen a fenntartó miniszter jelezte, hogy a felsőoktatási államtitkárság integrációs javaslatát támogatja.
A tárgyalás során az integráció végrehajtásának lépéseiről, a budai campus megmaradásának garanciáiról egyeztettek a felek. Balog Zoltán kifejtette, hogy az integráció alapfeltétele az érintett intézmények hatékony együttműködése, elsődleges célja pedig az intézményi teljesítmények színvonalának emelése. A fenntartó célja a budai campus önállóságának és autonómiájának megőrzése és erősítése is. Hozzátették, a fenntartó és az érintett karok, intézmények közös érdeke, hogy egy erős közép-magyarországi agrárcentrum létrejöttével az agrár felsőoktatás minőségi fejlesztése hosszú távon biztosított legyen. A budai campus három dékánja arról számolt be szerda délelőtt, miután a tárca vezetőjével egyeztettek, hogy a miniszter jóváhagyta a Corvinus egyetem három budai karának a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolását. Mezősné Szilágyi Kinga, a BCE tájépítészeti karának dékánja a pesti campus előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a miniszter rögtön a tárgyalások elején rögzítette, hogy a döntés megszületett, a három kar integrációja eldöntött tény. Innentől arról tárgyalhatnak - és ebben a segítségét ígérte -, hogy az integráció minél simábban valósuljon meg - idézte a minisztert.
Arra a kérdésre, hogy most mit fognak tenni, folytatódnak-e a tüntetések, azt válaszolta: nem tudja megmondani, átgondolják a helyzetet.

Mezősné Szilágyi Kinga, a BCE tájépítészeti karának dékánja a pesti campus előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a miniszter rögtön a tárgyalások elején rögzítette, hogy a döntés megszületett, a három kar integrációja eldöntött tény. Innentől arról tárgyalhatnak - és ebben a segítségét ígérte -, hogy az integráció minél simábban valósuljon meg - idézte a minisztert. Arra a kérdésre, hogy most mit fognak tenni, folytatódnak-e a tüntetések, azt válaszolta: nem tudja megmondani, átgondolják a helyzetet.
Hegedűs Attila, a kertészettudományi kar dékánja hozzátette: a helyzetet ismertetniük kell a kollégáikkal, a hallgatókkal, és kérdéses, hogy mindezt hogyan fogadják majd. Megjegyezte: az egyeztetésen rákérdeztek arra, hogy van-e bármi lehetőség a módosításra, a miniszter határozott kijelentése szerint azonban nincs. Innentől az a kérdés, milyen feltételek mellett, hogyan lehet a két egyetemnek együttműködnie. Arra a felvetésre, hogy a szenátusi ülésen mit javasolnak majd, visszakérdezett: "Miért van szükség egyáltalán szenátusi ülésre?" Mezősné Szilágyi Kinga közlése szerint a szenátusi ülésre az előterjesztés szövegét a tárca vezetője "adta meg", nem ők és nem is a rektor fogalmazta meg. Annak tartalma a három kar kiválása és integrációja - jelezte. Hozzátette: az egyeztetésen ők folyamatosan vitatták a helyzetet, az integráció szükségességét, de továbbra sem kaptak kielégítő választ arra, mitől jobb az integráció, mint az általuk javasolt hálózatos, önálló egyetemi formában való együttműködés.
Most legalább annyit szeretnének elérni, hogy ne tanév közben, január 1-jétől történjen az elcsatolás. Ezt a kérdést is felvetették, jelezve, hogy mindez lehetetlen helyzetet teremt. Azt a választ kapták, hogy jogilag minden megoldható. A tárgyaláson Tőzsér János, a SZIE rektora azt mondta, hogy amikor 2003-ban a három budai kar kivált, az három hónap alatt lezajlott. Ugyanakkor az szeptember 1-jével, az oktatási év kezdetével történt - emlékeztetett a dékán. Szerinte semmilyen jogi esély nincs arra, hogy aki a Corvinuson kezdett, az ilyen diplomát is kapjon. A diplomát az az egyetem állítja ki, amelyhez a karok és a szakok tartoznak, az szerepelhet benne, hogy például hány hónapig, évig tanult a hallgató a BCE-n - jelentette ki. A dékán azt mondta: úgy ültek le a tárgyalásra, hogy azt gondolták, észérvekkel meg tudják győzni a minisztert a hálózatos együttműködés előnyeiről. Erre azonban esélyt sem kaptak, s a tárcavezető szavai enyhén szólva hidegzuhanyként érték őket.
A sajtótájékoztató alatt hallgatók molinók és táblák feltartásával fejezték ki tiltakozásukat a három kar elcsatolása ellen, majd a sajtótájékoztató végén megtapsolták a három dékánt. A BCE szenátusa a nap folyamán fogalmazza meg véleményét a változtatásokról.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.