Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 21. vasárnap, Orsolya

Családi egészségnap a Pajkos utcában

Újbuda   |   2017, szeptember 25 - 15:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is az egészségről, a mozgásról és a felhőtlen kikapcsolódásról szólt a Pajkos Utcabál szeptember 23-án. A rendezvényt ezúttal is az Andor utcai Házak Háza Családi mozgás- és programközpont, valamint az Erőss Zsolt hegymászó által alapított Omnivagus Egyesület szervezte.

Falon és rekeszeken másztak, bukfenceztek, pördültek, fordultak a gyerekek az idei Pajkos Utcabálon. A programok nemcsak a mozgásról szóltak, volt játéksziget, kreatív sarok, akadálypálya, hófánk, a felnőtteknek egészségügyi szűrések és tanácsadás is. A fejlesztősátorban játékos eszközöket lehetett kipróbálni, a színpadon pedig az Alma együttes adott koncertet.

A Pajkos Utcabállal olyan családi napot álmodott meg a Házak Háza Családi mozgás- és programközpont, valamint a sérült és egészséges emberek integrációjáért küzdő Omnivagus Egyesület, amelynek minden programján együtt vehetnek részt a gyerekek. Az egyesület óvodásoknak és felnőtteknek szervez fejlesztő foglalkozásokat, a Pajkos utca melletti tornateremben, a MászóJátszóban pedig Mászkáló néven tartanak terápiás programot. A MászóJátszóban egyedülállóan kapcsolódnak össze a falmászás fejlesztő-, terápiás- és élményt szerző hatásai. - Programunkban a falmászás nem cél, hanem eszköz, olyan mozgásforma, amely azonnal megragadja a gyermekek figyelmét - mondta Schopper Nóra, az Omnivagus elnöke. A MászóJátszó meghatározó eleme a játék, ami kulcsfontosságú a gyermeki tevékenységrendszernek, a mozgásfejlődésnek. A gyerekek megismerik testük lehetőségeit és korlátait, új mozgásformákat sajátítanak el és gyakorolják azokat. - A fizikai aktivitás növeli a gyermek állóképességét és kitartását, valamint segít abban is, hogy a gyermek a játék során levezesse felesleges energiáit – tette hozzá Bősenbacher Tímea, a Fejlesztőház alapítója. Csernus László önkormányzati képviselő szerint, a sérülteknek könnyebb olyan környezetben élni, ahol fogyatékosságukkal együtt elfogadják őket, ahol teljes emberként tekintenek rájuk és a közösség tagjaként kezelik őket. - Az egészségesek az együtt töltött idő alatt elfogadóbbakká válnak, megtanulják tisztelni a másságot – hangsúlyozta.


T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Közlekedés az október 23-i hosszú hétvégén  

Október 23-án és az azt megelőző napon több fővárosi helyszínen tartanak megemlékezéseket, emiatt forgalomkorlátozásokra kell számítani és változik az több járatok forgalmi rendje is. Október 22-én, hétfőn a szombati, 23-án, kedden az ünnepnapi menetrend lesz majd érvényben.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.