Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 27. szerda, Angelika

Családi egészségnap a Pajkos utcában

Újbuda   |   2017, szeptember 25 - 15:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén is az egészségről, a mozgásról és a felhőtlen kikapcsolódásról szólt a Pajkos Utcabál szeptember 23-án. A rendezvényt ezúttal is az Andor utcai Házak Háza Családi mozgás- és programközpont, valamint az Erőss Zsolt hegymászó által alapított Omnivagus Egyesület szervezte.

Falon és rekeszeken másztak, bukfenceztek, pördültek, fordultak a gyerekek az idei Pajkos Utcabálon. A programok nemcsak a mozgásról szóltak, volt játéksziget, kreatív sarok, akadálypálya, hófánk, a felnőtteknek egészségügyi szűrések és tanácsadás is. A fejlesztősátorban játékos eszközöket lehetett kipróbálni, a színpadon pedig az Alma együttes adott koncertet.

A Pajkos Utcabállal olyan családi napot álmodott meg a Házak Háza Családi mozgás- és programközpont, valamint a sérült és egészséges emberek integrációjáért küzdő Omnivagus Egyesület, amelynek minden programján együtt vehetnek részt a gyerekek. Az egyesület óvodásoknak és felnőtteknek szervez fejlesztő foglalkozásokat, a Pajkos utca melletti tornateremben, a MászóJátszóban pedig Mászkáló néven tartanak terápiás programot. A MászóJátszóban egyedülállóan kapcsolódnak össze a falmászás fejlesztő-, terápiás- és élményt szerző hatásai. - Programunkban a falmászás nem cél, hanem eszköz, olyan mozgásforma, amely azonnal megragadja a gyermekek figyelmét - mondta Schopper Nóra, az Omnivagus elnöke. A MászóJátszó meghatározó eleme a játék, ami kulcsfontosságú a gyermeki tevékenységrendszernek, a mozgásfejlődésnek. A gyerekek megismerik testük lehetőségeit és korlátait, új mozgásformákat sajátítanak el és gyakorolják azokat. - A fizikai aktivitás növeli a gyermek állóképességét és kitartását, valamint segít abban is, hogy a gyermek a játék során levezesse felesleges energiáit – tette hozzá Bősenbacher Tímea, a Fejlesztőház alapítója. Csernus László önkormányzati képviselő szerint, a sérülteknek könnyebb olyan környezetben élni, ahol fogyatékosságukkal együtt elfogadják őket, ahol teljes emberként tekintenek rájuk és a közösség tagjaként kezelik őket. - Az egészségesek az együtt töltött idő alatt elfogadóbbakká válnak, megtanulják tisztelni a másságot – hangsúlyozta.


T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Hivatalos: elindul az 1,5 milliárd forintos EU-projekt  

Aláírták a támogatási szerződést Újbuda és az Európai Unió között, melynek eredményeként 4,3 millió euró (1,5 milliárd forint) közvetlen brüsszeli forrás érkezik Újbudára, az itt élő, alkotó és dolgozó emberek számára.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.